Nieuw borgingssysteem SecureEgg moet risico’s legsector voorkomen
Als gevolg van de Fipronil crisis zijn pluimveehouders zich bewuster geworden van de rol en risicos die gepaard gaan met voedselveiligheid van eieren. Er zijn veel producten op de leghennenbedrijven aanwezig, van voer, drinkwaterbehandelingen, pikmaterialen tot bloedluisbehandeling en diergeneesmiddelen.
Welke producten kunnen mogelijk ongewenste stoffen over dragen op de kippen en eieren? Je kunt niet blind vertrouwen op alle leveranciers. Je bent wel als pluimveehouder verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de eieren de kippen die jij aflevert. Maar hoe weet je als pluimveehouder op welke risicos je moet letten? Aan welke wettelijke regels moeten de leveranciers en producten voldoen?
Voorkomen problemen
SecureEgg is een initiatief vanuit de pluimveehouders zelf, met het idee om collectief de borging van voedselveiligheidsrisicos te organiseren. Het idee is gebaseerd op de aanpak van SecureFeed, waarbij gezamenlijk de risicobeoordeling van de leveranciers en hun producten wordt uitgevoerd en een analyseplan wordt opgezet. Deze aanpak maakt het mogelijk om collectief vanuit de sector heel snel en doelgericht de risicos, die relevant en specifiek zijn voor de legpluimvee, preventief te controleren en te borgen.
Verantwoordelijkheid
Op een praktische manier wordt de pluimveehouder volgens de initiatiefnemers als pluimveehouder ontzorgd in de leveranciersbeoordeling en in de preventieve borging van voedselveiligheid. Je laat dit niet opleggen vanuit de overheid of andere instanties. Het resultaat? Je laat als pluimveehouder zien dat jezelf de verantwoordelijkheid neemt om voedselveiligheid te borgen. Daardoor meer vertrouwen vanuit de eierhandel, de retail en de consument in jouw eieren als SecureEgg deelnemer, ook internationaal gezien.
Uitleg SecureEgg
Enkele enthousiaste praktijkgerichte pluimveehouders en voedselveiligheidsspecialiste Imelda Gielen (onder meer betrokken geweest bij TrustQ en SecureFeed) willen op deze avond SecureEgg verder uitleggen. Hoe werkt de aanpak en wat houdt het in voor mij als pluimveehouder? Wat doet SecureEgg verder? Hoe ziet de mogelijke samenwerking met IKB eruit? Wat kost het, hoe ziet de organisatie eruit en wat is het resultaat?
Imelda Gielen: Deze aanpak kan echter pas van de grond komen als direct vanaf het eerste begin zoveel mogelijk pluimveehouders aan willen sluiten bij dit initiatief. De 18e december willen we als startsein laten gelden voor de opzet van SecureEgg. We hopen op deelname van veel pluimveehouders.
Bijeenkomst
De bijeenkomst wordt op maandag 18 december in cafZaal Roelanzia aan het Lovinckplein 2 in Ysselsteyn (Limburg) gehouden. Aanvang: 20.00 uur. Ook Hugo Bens, voorzitter ZLTO vakgroep Pluimveehouderij, en Eric Hubers, voorzitter LLTB vakgroep Pluimveehouderij, zijn bij deze bijeenkomst aanwezig en steunen het initiatief.Voor meer info of aanmeldingen, mail naar:info@secureegg.eu
Uitgebreid artikel
Lees het uitgebreide artikel over SecureEgg in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.