Nieuwe projecten vermindering antibioticagebruik
Deze projecten moeten bijdragen aan een vermindering van het antibioticagebruik bij de mens en bij landbouwhuisdieren. Met deze toekenningen is in totaal bijna 2,5 miljoen euro gemoeid, inclusief bijdragen van TKI Agri&Food, Avebe, FrieslandCampina en NutritionSciences.
Carbo Click
Een project van de Universiteit van Utrecht is het CARbohydrate BOosted ControL of Intestinal Immunity in ChicKens. Om het gebruik van antibiotica te verminderen wordt onderzocht of natuurlijke suikermoleculen uit onder meer melk en aardappelen de darmgezondheid kunnen verbeteren. In een nagebootst model van de kippendarm, inclusief kipspecifieke darmbacteri, onderzoekt het team in welke stoffen de suikermoleculen verteerd worden. Vervolgens testen zij de effecten van de suikermoleculen en afgeleide verteringsproducten op in vitro darmorgaantjes, die opgekweekt zijn uit darmstamcellen en voorzien zijn van afweercellen. Dit testsysteem voor darmgezondheidsbevorderende effecten van suikermoleculen wordt eerst voor de kip, en daarna voor de mens gemaakt.
Vier overige projecten
De vier overige projecten zijn:
- Onderzoek naar mechanisme van individuele variatie werking antibiotica in darmen door WUR
- Onderzoek hoe suikerlaag aan buitenkant van goede bacteri bijdraagt aan betere gezondheid en sneller herstel bij mens en varken door Rijksuniversiteit Groningen.
- Ontwikkeling van koolhydraten via chemische methode om antibioticumgebruik te verminderen door Universitair Medisch Centrum Groningen.
- Onderzoek naar het voorkomen van korte- en langetermijn bijwerkingen van antibiotica door moedermelk en prebiotica door Universiteit Maastricht.