Toekomst Nederlandse kalkoensector
Dat was een van de conclusies op het symposium over de toekomst van de Nederlandse kalkoensector op het Citaverde College in Horst op initiatief van studenten van HAS Kennistransfer.
Sprekers waren de studenten zelf, Rob Vriens, dierenarts bij adVee Dierenartsen en gespecialiseerd in kalkoenen, Frans Deenen, Milieudeskundige bij de gemeente Venray en Willy Vloet, pluimveespecialist bij Agrifirm. Elke spreker nam het publiek vanuit eigen perspectief mee in de verschillende uitdagingen voor de kalkoensector in Nederland.
Onderscheidend karakter
De belangrijkste inzichten waren dat de sector haar onderscheidend vermogen kan uitnutten door in te spelen op de vraag uit de maatschappij en door transparantie richting stakeholders.
Alle sprekers noemden overeenkomende punten: diergezondheid versus antibioticadruk, ontwikkelingen op het gebied van diervoeding met oog voor verduurzaming en dierenwelzijn, maatschappelijk verantwoord ondernemen, CO2 foodprint, imago van de keten en effecten van de bedrijfsvoering op milieu en directe omgeving. Maar ook, hoe werk je samen in de keten en hoe ga je in gesprek met je stakeholders en andere belanghebbenden?
Op het gebied van dierhouderij zijn efficitere voerconversie en verdere reductie van antibioticagebruik verbeterpunten.
Beter Leven Keurmerk
Daarnaast is verdere promotie van het product mogelijk door intensivering van de samenwerking met de Retail, de slachterijen en de BAV (Bevordering Afzet Kalkoenvlees). Met de introductie van Beter Leven Keurmerk 1 ster kalkoen in Nederland is een eerste en belangrijke stap gezet.
Voor de productie van 1 ster BLK-kalkoen worden langzaam groeiende rassen Caringa Carites en Grademaker-kalkoen gebruikt. De criteria zijn meer ruimte per dier, daglicht, overdekte uitloop en lagere groei dan gangbare kalkoenen.
Sinds half oktober ligt het BLK-kalkoenenvlees via slachterij Esbor en verwerker GroenlandKip in de schappen van supermarktketen Jumbo. De kalkoenhouders, verenigd in afzetcooperatie BAV, hopen dat het 1 ster kalkoenvlees de consumptie van kalkoenenvlees stimuleert met de actie 'Hollandse ster kalkoen, vaker doen'.
Balans
Overall is de conclusie dat een goede balans tussen milieu en dierenwelzijn lastig is. Kies je nadrukkelijk voor dierenwelzijn dan gaat dit ten koste van het milieu en vice versa. Hierin moet een evenwichtige ontwikkeling plaatsvinden, waarbij een voortdurende dialoog met de stakeholders nodig is om toekomstbestendig te zijn en te blijven.