Regering wil psychische hulp voor boer in nood
Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Boeren hebben vaak veel moeite om na een tegenslag zoals de fipronil-affaire weer op te krabbelen, stelt Geurts. Zo'n rampzalige gebeurtenis komt hard aan. In n klap is een boer zijn levenswerk kwijt en tot op de dag van vandaag zijn er pluimveehouders die nog wachten tot hun stallen worden vrijgegeven.'
Geurts wil verder dat de overheid bij ingrijpende maatregelen in de landbouw kijkt wat die voor gevolgen hebben voor het boerenbestaan.
46 pluimveehouders
Tot nu toe spraken in totaal 46 pluimveehouders met een ervaren agrarisch coach over de ontstane situatie door de fipronil crisis. Dat meldt het Poultry Expertise Centre maandagavond 4 december in haar nieuwsbrief.
Boeren zoeken geen hulp
De fipronilcrisis in de pluimveehouderij was directe aanleiding om dit voorstel in te dienen. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met het initiatief: Je wilt niet weten wat dit met mensen doet. Het is heel ingrijpend. Boeren proberen nu nog te overleven en weer eieren te leveren. Maar uit de mkz-crisis weten we dat de psychische effecten nog lang na kunnen ijlen. Het is heel goed als boeren psychisch geholpen worden, want ze zullen er zelf niet om gaan vragen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Algemeen Dagblad
Beeld: Ruth van Schriek