'Voerfabrikant moet meer data terugkoppelen'
Dat zei Nanko van der Wens, verkoopleider legpluimvee van Forfarmers maandag 27 november tijdens het snelcongres fipronil in Utrecht. Voerfabrikanten verzamelen veel data van pluimveehouders. Door deze data om te zetten in nuttige informatie kunnen pluimveehouders hiervan profiteren en hun bedrijfsresultaten verbeteren. Dat gebeurt nu nog te weinig, stelt Van der Wens.
Ankie Maatman, sectorhoofd legpluimvee van De Heus Voeders was het met Van der Wens eens. Bij De Heus Voeders zijn we bezig met big data. Op veel verschillende plaatsen binnen de keten wordt data verzameld, niet alleen op pluimveebedrijven maar ook op onze productielocaties en in broederijen. Door het delen, koppelen en analyseren van deze data kan de vertaling worden gemaakt naar voor de pluimveehouder bruikbare informatie om hiermee hun bedrijfsresultaat verder te optimaliseren.
Praktische informatie
Waar wij analyses en trends uit data willen halen, wil een pluimveehouder vooral praktische informatie die hij of zij kan gebruiken in zijn dagelijkse bedrijfsvoering in de stal, zei algemeen directeur Ad Loos van De Heus Voeders woensdag 29 november op een bijeenkomst van Nepluvi.
Sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank ziet ook veel kansen voor big data. De Nederlandse pluimveehouderij is wereldwijd toonaangevend. Maar de rest van de wereld staat ook niet stil. Met informatie uit big data kunnen Nederlandse pluimveehouders technisch nog betere resultaten halen en kan de sector zijn voorsprong op de toenemende concurrentie uit bijvoorbeeld Polen vasthouden, stelt Van den Hurk. Hij ziet het meeste in een centrale databank waar de data eigendom is van degene die produceert en toestemming wordt verleend wie er gebruik van mag maken.