'Gebruikmaken big data cruciaal voor bestaansrecht sector'
Dat stelt Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. In de Nederlandse vleeskuikenhouderij worden veel gegevens verzameld, zoals staltemperatuur, luchtvochtigheid, waterverbruik maar ook uitval, voederconversies en groei. Aan de hand van een centrale big data strategie kan deze data omgezet worden in praktische informatie voor vleeskuikenhoduers, toeleveranciers en afnemers waardoor het rendement van de totale sector omhoog kan gaan. Zo kan de Nederlandse vleeskuikensector zijn voorsprong op de rest van de wereld vasthouden en de concurrentie met landen als Polen, Oekrae en Braziliaan.
Mulder is senior global animal protein analyst bij de bank. Hij analyseert de wereldwijde pluimveehouderij en bezoekt daarvoor wereldwijd pluimveebedrijven en afnemers. Onlangs was hij nog in Zuidoost Azi Burgers in de zogeheten BRIC landen (Brazili Rusland, India en China) worden steeds rijker en eten steeds meer kip. Met name in de BRIC landen stijgt de vraag naar kip. Maar ook in de EU stijgt de vraag naar kip van nu tot 2025 met 10 procent.
Conceptkip
Naast Nederland en Frankrijk met haar label rouge komt er de komende jaren ook in Duitsland en Engeland meer vraag naar conceptkip. 7 procent van alle pluimveevlees in de EU wordt momenteel geproduceerd in concepten. We verwachten dat dit de komende jaren verder stijgt tot 15 procent van de EU markt in de komende vijf jaar. Dit biedt de sector beperkte groeimogelijkheden. De overgrote meerderheid blijkt echter regulier.
Groot-Brittanniis de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Vooral veel Nederlandse kipfilets gaan naar het land. Groot-Brittanniis voor ongeveer 70 procent zelfvoorzienend in pluimveevlees. De laatste jaren is dit zelfs nog iets gedaald omdat de consumptie harder is toegenomen dan de productie. Groot-Brittannimoet dus kip blijven importeren om aan de vraag te voldoen, analyseert Mulder.
Mulder verwacht dat er handelsakkoorden komen tussen Groot-Brittannien de EU na de Brexit. Wanneer er geen handelsakkoord komt en Groot-Brittannigeen Nederlandse kip meer zou importeren, kan dit een grote impact hebben op de sector, schetst Mulder.
Openheid
In Nederland ligt de sector onder een vergrootglas en is een open dialoog met de maatschappij cruciaal. Door een openheid te tonen kan de sector laten zien hoe goed ze bezig is, waardoor deze licence to produce houdt.
Mulder is al met al redelijk positief over de toekomst voor de Nederlandse vleeskuikensector. De Nederlandse vleeskuikenhouderij loopt al jarenlangs voorop. Wanneer de sector die voorsprong vast houdt, is er een mooie toekomst voor een groot deel van de sector, stelt de analist.