'Gemiddelde slachtgewichten vleeskuikens steeds hoger'
Dat zegt inkoopdirecteur Kees van Oers van vleeskuikenslachterij Plukon. Door nieuwe productietechnieken, maar ook doordat afnemers als gevolg van productinnovatie steeds meer gesneden kipproducten afnemen, is het verwerken van zwaardere kuikens steeds beter mogelijk. Dan maakt het namelijk veel minder uit hoeveel een kipfilet weegt.
Voor ons als slachterij is het uiteindelijk voordeliger om vleeskuikens van 2,5 kilo te slachten dan van 1,6 kilo omdat de kosten per kilogram lager zijn. Tegelijkertijd zien we dat het slachtrendement bij hogere gewichten toeneemt. Het opdelen van te lichte kuikens is daarom niet echt interessant. Deze kuikens zijn eigenlijk alleen maar geschikt om als hele grillers te verkopen.
Plukon slacht in Nederland nauwelijks lichte vleeskuikens van 1,6 kilo. In Nederland is daar geen grote markt voor. Nederlandse consumenten kopen in de supermarkt nauwelijks hele kip met een griller-gewicht van circa 1,2 kilo. Duitse consumenten doen dat duidelijk meer. In onze Duitse slachterij in Brenz slachten we daarom wekelijks nog grote hoeveelheden lichtere kuikens met een aanvoergewicht van 1,6 tot 1,7 kg. Deze kuikens moeten echter voor deze markt grotendeels voldoen aan het 5XD-concept. Vermeerderaars, broederijen, vleeskuikenhouders, voerleveranciers en slachterijen dienen daarbij Duits te zijn.
Uitgebreide interview
Lees het uitgebreide interview met Kees van Oers in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet?Vraag dan hier een gratis proefnummeraan.