'Sector kan veel meer profiteren van Avined database'

Dat zegt Alex Spieker, beleidsmedewerker Diergezondheid van Avined. Momenteel vinden er wel veel vergelijkingen plaats in intergraties. Maar in plaats van zes of zeven keer op intergratieniveau dingen te vergelijken, moet je dat landelijk doen omdat er anders een blinde vlek kan ontstaan, zegt Spieker.
Het onderwerp staat hoog op de agenda van Avined. Wij verzamelen al 80 procent van de benodigde data. Daarom vinden we het logisch dat we hier een rol in spelen. Tot nu toe stuit Avined op veel weerstand. Voerfabrikanten, broederijen, slachterijen en pluimveehouders zien nog veel beren op de weg.
Denemarken
In Denemarken bestaat zon database al een paar jaar. In die database, waar pluimveehouders kunnen inloggen, kan een pluimveehouder bijvoorbeeld de gemiddelde resultaten van alle voerfabrikanten zien. Zo kan een pluimveehouder zien welke voerfabrikant het beste scoort op voetzoollaesies of antibioticagebruik.
Na opening van deze database konden de slechtere voerfabrikanten binnen een paar maand opeens wel goed voer leveren. Momenteel wisselen de voerfabrikanten in Denemarken continue van positie omdat de database continue up tot date wordt gehouden.
Louter voordelen
Volgens Spieker biedt zon landelijke database louter voordelen. Vleeskuikenhouders krijgen nu al een paar jaar regelmatig een vergelijkingsrapport met waar ze staan qua antibioticagebruik. Dierenartsenpraktijken ontvangen die rapporten ook. Mede daardoor kwam er meer besef en is het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij zo hard gezakt, stelt Spieker. Door deze systematiek breder te maken door informatie uit voorschakels te combineren met productie- en slachtgegevens profiteert de gehelesector.
Nu al beschikt Avined over de uitvalsgegevens van vleeskuikens en aanvoergegevens per broederij en diagnose vanwege antibioticaregistratie. Door deze informatie aan te vullen met opvanggegevens op het vleeskuikenbedrijf, zoals voertemperatuur en eerste weeks uitval zouden we overzichten voor alle schakels in de vleeskolom kunnen maken waarmee zij hun management kunnen bijsturen. Alleen moet je dat wel zorgvuldig doenom een zuivere vergelijking te kunnen maken.
We hebben al voor ogen hoe die database eruit moet zien. De sector moet eerst het nut van zon landelijke online database inzien en vervolgens hun medewerking verlenen. Wanneer dat niet gebeurd, is het gedoemd te mislukken. De kosten van de database moeten door toeleveranciers, afnemers en pluimveehouders betaald worden, vindt Spieker.