Reductie broeikasgassen ‘vleesloze’ wereld 2,6 procent
Wetenschappers van de Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences en de University of Wisconsin wilden onderzoeken wat de impact zou zijn als iedere Amerikaan over zou stappen op een veganistisch dieet.
Veeteelt en vleesconsumptie leveren een behoorlijke bijdrage aan de broeikasgassen, die door landbouw worden uitgestoten. De universele suggestie is dat het verminderen van de veehouderijen of de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen de uitstoot van broeikasgassen met 28 procent kan verminderen en de voedselzekerheid kan verhogen. Voor de onderzoekers aanleiding om te analyseren of deze suggestie hout snijdt.
Emissiebijdrage veehouderij
Hun conclusie is evenwel dat de emissiebijdrage van de veehouderij weliswaar 49 procent bedraagt, maar als men de dierlijke voedingsmiddelen met plantaardige producten vervangt de uiteindelijke reductie niet 28 procent bedraagt, maar slechts 2,6 procent. De teelt van gewassen en hogere consumptiebehoefte zorgen namelijk ook voor de nodige uitstoot van broeikasgassen.
Bijdrage essentie voedingsstoffen
Volgens de onderzoekers leveren dierlijke voedingsmiddelen een behoorlijke bijdrage aan de humane consumptie in Amerika; 24 procent van de energie, 48 procent eiwit, 23 tot 100 procent van de essentie vetten en 34 tot 67 procent essentie aminozuren. Dieren hergebruiken niet-eetbare voedingsmiddelen en bijproducten voor de verwerking van vezels, en verwerkt ze tot voor mens eetbaar voedsel, voedsel voor huisdieren en industrie producten. Bovendien leveren ze stikstofhoudende meststof.
Planten-alleen wereld
Hoewel de gemodelleerde planten-alleen landbouw 23 procent meer voedsel produceert, voldoet het minder aan de eisen van de Amerikaanse bevolking aan essentie voedingsstoffen. Wanneer de voedingsgeschiktheid wordt gealueerd door gebruik te maken van voedingspatroon met de laagste kosten, die zijn geproduceerd met beschikbare voedingsmiddelen, worden meer nutritentekorten gezien.
Daarnaast blijkt dat er meer kilogrammen voedsel nodig zijn om aan alle nutritenbehoeften te voldoen, maar er wordt tegelijkertijd ook meer energie geproduceerd dan door menselijk consumptie gebruikt kan worden, waardoor dit verspilde energie is.
Voedselvoorziening
De onderzoekers concluderen dan ook dat het verwijderen van dieren uit de landbouwsystemen de broeikasgasemissies van de landbouw iets zal verminderen, maar dat dit daarentegen een voedselvoorziening zal creen die niet in staat is om de voedingsbehoeften van de Amerikaanse bevolking te ondersteunen.