Beter Leven-keurmerk 10 jaar en vol ambities
Tien jaar geleden introduceerde de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk voor diervriendelijker geproduceerde producten. Het keurmerk is succesvol en is inmiddels het meest bekende keurmerk met de grootste omzet. De Dierenbescherming bedankte in radio- en tvspotjes de 1600 deelnemende boeren.
Ambitie
Tien jaar geleden was de scepsis bij de Dierenbescherming groot. De koppeling van het logo aan vlees vroeg enige tijd van gewenning. In 2007 preikte het logo een jaar op de Volwaard verpakking. Nu bieden alle supermarkten producten met het Beter Leven keurmerk aan. De komende jaren wil de Dierenbescherming het keurmerk afstemmen met het keurmerk van de Deutscher Tierschutzbund en uitbreiden met natuur- en milieucriteria voor varkens en kip en met zuivel.
Pioniers
Een van de pioniers is Willy van Erp uit het Brabantse Sint Anthonis. Voor BNR nieuwsradio vertelde hij hoe en waarom hij begon met het houden van scharrelvleeskuikens. Als vleeskuikenhouder werd hij in 2005 uitgenodigd voor een brainstormsessie om een tussensegment pluimveevlees in de markt te zetten. Op de markt was toen alleen het reguliere vleeskuiken en de biokip. Maar dat prijsverschil was zo gigantisch dat we de mogelijkheden bekeken om een redelijk betaalbaar tussensegment op te zetten. Peter van Horne (LEI), de Dierenbescherming, Astenhof (tegenwoordig Plukon), ZLTO en Coppens Diervoeding zetten samen het Volwaard concept op.
Van Erp hield vanaf 2007 Volwaard kuikens en dat beviel prima. Hij bouwde in 2013 een nieuwe scharrelvleeskuikenstal en legt momenteel de laatste hand aan een tweede nieuwe vleeskuikenstal. Het bedrijf ontvangt eind november 52.000 scharrelvleeskuikens.
Luister hier het radioprogramma. Willy komt op 35 minuten aan het woord. Een helder en duidelijk verhaal met een boodschap richting burger: Het grootste probleem is om maatschappelijk draagvlak te houden. Zeker 90 procent van de burgers weet niet wat er gebeurt op een agrarisch bedrijf. Bezoek eens een agrarisch bedrijf, kijk wat er gebeurt en probeer discussie niet op basis van emoties te voeren", aldus de Brabantse pluimveehouder.