Kipconsumptie steeg vorig jaar licht
Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research dat vrijdag 20 oktober gepubliceerd werd. Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde. Iets minder dan de helft van het verbruik in 2016 - zon 36 kg - bestaat uit varkensvlees.
Daling zet niet door
Met de stabilisatie van het vleesverbruik in 2016 ten opzichte van 2015 lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen aan de licht dalende trend in het vleesverbruik, die zich sinds 2010 voordoet. Tussen 2010 en 2015 daalde het verbruik in Nederland van zon 79 kg in 2010 naar ruim 76 kg in 2015 per hoofd van de bevolking.
Het vleesverbruik in Nederland per hoofd ligt lager dan dat in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de EU en hoger dan dat in het VK en Belgi In de meeste EU-lidstaten is het vleesverbruik per hoofd in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italien het VK veranderde het vleesgebruik nauwelijks (AMI).
Meer informatie is te vinden in het rapportVleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen Economic Research
Beeld: Susan Rexwinkel