Stel vroege voeding niet wettelijk verplicht
Daar waren de ruim 80 bezoekers van de Pluimveeweb thema-avond Fokkerij en Broederij het woensdagavond 18 oktober in het Brabantse Handel over eens. Verkoopdirecteur Erwin Prinzen van Pas Reform Hatchery Technologies gaf een presentatie over vroege voeding. Hij vroeg de bezoekers of vroege voeding de nieuwe wettelijke standaard moet worden voor de Nederlandse kip. De bezoekers vonden van niet.
Hoewel de eindgewichten van kuikens die in de broederij direct na uitkomst de beschikking over voer, water en licht hebben in sommige gevallen hoger zijn dan van reguliere eendagskuikens zijn er ook gevallen met meer E. coli-problemen in de eerste week waardoor de uitval sterk oploopt.
Vroege voeding in de broederij of kuikens uit laten komen in de stal past niet bij iedere vleeskuikenhouder. Daarom moet het niet wettelijk verplicht gesteld worden, zei een vleeskuikenhouder. Uiteindelijk zou de consument moeten bepalen of hier behoefte aan is en hierin een vrije keuze aangeboden moeten worden, zegt Prinzen.
Flexibele oplossing
Aangezien niet iedere vleeskuikenhouder om kuikens vraagt die in de broederij al voer, water en licht hebben gehad, wil Pas Reform broederijen een flexibele oplossing bieden. Broederijen moeten uit dezelfde bestaande uitkomstkasten zowel kuikens kunnen afleveren die wel en die geen vroege voeding hebben gehad.
In plaats van voer en water heeft het bedrijf een oplossing bedacht waarbij de kuikens vochtrijk voer krijgen in bestaande uitkomstkasten. De water/voer verhouding bij kuikens is erg belangrijk. Als een kuiken de volledige vrijheid krijgt in keuze, kan het ook zo zijn dat deze alleen maar drinkt. Dit kan weer een negatief effect hebben op de prestaties in de stal, motiveert hij.
Nog veel onzeker
De huidige claims die bestaan over vroege voeding zijn volgens Prinzen lang niet allemaal juist of correct bewezen. Er wordt geclaimd dat kuikens gezonder zijn dankzij vroege voeding. Maar is dat wel zo, vroeg hij zich af. Zo is de omschakeling naar een trager groeiend ras en het opzetten van minder kuikens per vierkante meter ook van invloed geweest ook op de gezondheid. Ook het licht bij uitkomst heef effect op het gedrag.
Volgens Prinzen zijn er veel factoren van invloed op de resultaten bij vleeskuikens en kan niet alles gelinkt worden aan vroege voeding. Over de effecten van vroege voeding is nog veel onzeker. Wellicht is het interessant om vooral kuikens van jonge moederdieren vroege voeding in de broederij te verstrekken. Maar dit moet eerst nog onderzocht worden.
Al kan vroege voeding zeker interessant zijn, volgens Prinzen. Kuikens die na uitkomst direct beschikking over licht hebben, lijken minder stress te ondervinden, wordt er geclaimd. Vroege voeding zorgt volgens claims ook voor betere darmontwikkeling en een verbeterd immuunsysteem, waardoor de uitval lager ligt en slachtgewicht hoger. Maar dan moet nog steeds wel alles goed lopen, benadrukt hij.