'Traag groeier moeilijker te managen'
Wetemans (43) heeft samen met zijn vriendin Angelina Beeren een vleeskuikenbedrijf. Op hun thuislocatie in het Limburgse Kelpen-Oler houden ze 200.000 reguliere vleeskuikens in vijf stallen en op hun tweede locatie in het nabijgelegen Baexem 120.000 trager groeiende vleeskuikens in drie stallen. Patrick Wetemans is woensdagavond 18 oktober de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Fokkerij voor de vleespluimveesector in Handel (NB). Hij vertelt hier uitgebreid over de ervaringen met het houden van zowel reguliere als trager groeiende vleeskuikens: over de verschillen, de overeenkomsten, tegen welke problemen ze aanlopen en welke invloed dit heeft op de technische resultaten.
De vleeskuikenhouder houdt in Baexem sinds november vorig jaar trager groeiende Hubbard JA987-vleeskuikens volgens het Goed Nest Kip-concept van Albert Heijn. Wetemans zag diverse verschillen: Bij onze trager groeiende kuikens kunnen we lastiger de voeropname en groei op peil houden. Omdat de kuikens maximaal 50 gram per dag mogen groeien, kunnen we ons niet positief onderscheiden, zoals bij reguliere. Die groeien de laatste dagen soms erg hard waardoor de eindgewichten hoog zijn. Bij langzamer groeiende kuikens is strooiselkwaliteit bovendien geen goed waarschuwingssysteem voor darmproblemen. Als je sectie laat doen, zijn de problemen vaak groter dan verwacht. Als bij reguliere vleeskuikens het strooisel natter wordt, duidt dit vaak op darmproblemen. Trager groeiende vleeskuikens kunnen last hebben van darmproblemen terwijl het strooisel kurkdroog is. De pluimveehouder laat daarom vaker sectie uitvoeren op traag groeiende kuikens.
Wetemans draait momenteel beter met de reguliere kuikens. Maar we houden pas sinds november trager groeiende kuikens en leren nog iedere ronde bij, benadrukt hij. Hij paste ondertussen diverse zaken aan. Zo ventileert hij nu minder bij de trager groeiende kuikens dan tijdens de eerste rondes. Bij trager groeiende kuikens ventileer je snel te veel omdat je dat gewend bent.
'Goede eendagskuikenkwaliteit halve werk'
De Limburger hecht zeer veel waarde aan een goede eendagskuikenkwaliteit. Dat is volgens hem het halve werk. Als je goede kuikens ontvangt, is de opstart goed en het verloop van de ronde ook. De vleeskuikenhouder, die kuikens van twee broederijen ontvangt, wisselde onlangs van broederij omdat hij niet te spreken was over de eendagskuikenkwaliteit van n broederij.
Van de andere broederij ontvangt hij zoveel mogelijk dezelfde VB-nummers. Als een VB-nummer het goed heeft gedaan in onze stal, dan ontvangen we die ook graag de ronde daarna omdat dat past op ons bedrijf. In overleg met de broederij doen we dat nu sinds een jaar en dat bevalt goed. Wetemans zet nagenoeg geen antibiotica in bij zijn reguliere kuikens en zijn technische resultaten spreken voor zich.
Vroege voeding
De thema-avond Fokkerij begint om 19.30 uur met de workshop Vroege voeding. Hierin gaat Erwin Prinzen van Pas Reform Hatchery Technologies in op de aspecten van vroege voeding in de broederij en op het vleeskuikenbedrijf.
Daarna is het tijd voor het verhaal van Patrick Wetemans. Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de themapartners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Workshop Vroege voeding
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Patrick Wetemans
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Fokkerij voor de vleespluimveesector is aanstaande woensdagavond 18 oktober bij het Pater van den Elsen Huis, Fuik 19, 5423 VT in Handel. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Vanwege het bereiken van het maximale aantal deelnemers, kunnen geteresseerden zich niet meer aanmelden voor de avond.