Vegetarische Slager mag geen ‘Kipstuckjes’ meer verkopen
De NVWA heeft de Vegetarische Slager tot maart 2018 gegeven om de namen te wijzigen. Gaat het bedrijf deze niet veranderen dan dreigt er een boete. De Vegetarische Slager ofwel eigenaar Niko Koffeman heeft met verbazing gereageerd; temeer omdat andere vegetarische voedselbedrijven vergelijkbare benamingen gebruiken, maar geen verbod krijgen.
Politiek gemotiveerd
Volgens Koffeman wordt zijn bedrijf er om politieke redenen uitgepikt, want hij is ook senator voor de Partij voor de Dieren. Directeur Jaap Korteweg was tot voor kort de partner van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.
Zijn indruk wordt nog versterkt door een interne notitie van de NVWA over de politieke discussie rond deze kwestie. Daarin wordt de Vegetarische Slager als enige bedrijf bij naam genoemd. De Vegetarische Slager gaat dan zeker in beroep.
Administratieve handeling
Een woordvoerder van de NVWA geeft aan dat er sprake is van een administratieve actie, nadat de voedselautoriteit een melding binnen heeft gekregen, een overtreding constateerde en de waarschuwing verstuurde.
De Vegetarische Slager werd in 2012 ook al bekritiseerd vanwege productnamen die teveel op vleesnamen zouden lijken. Het bedrijf veranderde daarop gehakt naar Gehackt, tonijn veranderde in visvrije tonyn. En sinds september van dit jaar zijn alle productnamen voorzien van het voorvoegsel 'vegetarisch'. Of dat genoeg is, kan de NVWA niet zeggen.
Ideologisch alternatief
Overigens blijft het vreemd dat vegetarische producten een vleesachtige naam krijgen, terwijl ze veelal een ideologisch alternatief voor vlees zijn met de insteek dat vegetarisch beter is voor dier en milieu. Maar tegelijkertijd wordt er in de marketing wel gebruik gemaakt van de sterke reputatie die onder consumenten geniet.