Kip bij Keuringsdienst Van Waarde

Kip was in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde. Onderzoekers pleegden telefoontjes naar supermarkten met vragen over de Nieuwe Standaard Kip waarop ze de meest vreemde antwoorden kregen.
De redactie ging op bezoek bij vleeskuikenhouders met langzaam groeiende kippen en heel langzaam groeiende kippen, de slachterij, en in gesprek met Ed van de Weerd, commercieel directeur Jumbo, Peter van Horne, landbouweconoom, Ingrid de Jong, Pluimveewetenschapper en een reguliere vleeskuikenhouder.
Compromiskip, verspillingskip, wat is duurzaam, carbon foodprint, wat is haalbaar en betaalbaar, keuzes maken; het komt allemaal aan de orde in de uitzending.
De conclusie is dat de langzaamgroeiende kippen slechter zijn voor het milieu. Alles wat je beter doet voor de kip, is slechter voor het milieu. De hele wereld kan niet overgaan op langzaamgroeiende kippen. Als we de hele wereld willen voeden, lukt dit niet met de NSK omdat er te weinig ruimte is. Het geeft aan hoe belangrijk Nederland welzijn vindt.
Bekijk hier de aflevering (25 minuten).