'Zonder een concept als NoviPlus zou ik nu geen nieuwe kokerij bouwen'
De huidige kookcapaciteit beperkt en belemmert nu de groei. Remkes is inmiddels ver gevorderd met de nieuwbouwplannen in Epe.
NoviPlus
De samenwerking met Novi-Pluim voor de afzet van het vlees van uitgelegde vleeskuikenouderdieren leverde in 2015 het NoviPlus duurzaamheidslabel op. Hiermee weet Novi-Pluim een meerwaarde te realiseren voor de gecertificeerde vermeerderaars. Een vermeerderaar die aan Novi-Pluim levert ontvangt 2 cent toeslag op de Barneveld moederdierenprijs. Het NoviPlus certificaat, waarin ook QS is opgenomen, levert 10 cent extra per kilo op.
Het partnership krijgt nu invulling. Afnemers vragen garanties op afkomst, voeding, dierwelzijn en willen transparantie. En het draait bij NoviPlus niet alleen om dierenwelzijn zegt Jos Koedijk, die verantwoordelijk is voor de operationele zaken van slachterij Remkes. Jurj Kuipers, voorzitter Novi-Pluim: De waarde van het NoviPlus concept zit in de breedte: de toegevoegde waarde op producten is beperkt, het verhaal achter het vlees, de transparantie en het keten denken wat start bij de pluimveehouder, spreekt aan.
Kennissessie
De Vereniging van vermeerderaars organiseert jaarlijks een kennissessie met als doel kennis opdoen en delen. Novi-Pluim organiseerde de derde kennissessie samen met Broederij Lagerwey. Ruim 75 vermeerderaars kwamen naar Lunteren. Aanwezige vermeerderaars ontvangen hiervoor een certificaat wat punten voor het NoviPlus certificaat oplevert. En dit kan ook gebruikt worden als bewijs van bijscholing voor de QS erkenning.
De getoonde slachtresultaten lieten zien dat de NoviPlus ouderdieren op veel punten aanzienlijk beter scoren, maar er blijft ruimte voor verbetering. Zo heeft de vermeerderaar zelf invloed op verschillende aspecten: de manier van laden, vulling van kratten en het nuchter zetten. Jos liet foto's met voorbeelden zien. Hiervoor zijn deze kennissessies ook opgezet; hoe pak je zaken in de praktijk aan, we leren van elkaar, zegt Jurj Kuipers.
Gekookte producten is de toekomst
Het afgelopen jaar is de afzet van verse filet vooral door de QS-certificering gegroeid. Voor Duitsland is QS al een vanzelfsprekendheid, vertelde Jos Koedijk de vermeerderaars. De afzet van poten en vleugels onder het NoviPlus label moet nog groeien. Samen met TNO onderzoekt Remkes naar andere bereidingstechnieken voor filet en poten. Andere manieren van bereiden leveren mogelijk nieuwe toepassingen en producten op. De groei voor de toekomst zit vooral in de gekookte producten, aldus Jos Koedijk.
Overleg Ngos
Elk half jaar zit het bestuur van Novi-Pluim aan tafel met de programmacommissie met daarin Solidaridad en Stichting Natuur en Milieu en is er overleg met de Dierenbescherming. Jurj Kuipers: Zij zijn allemaal zeer positief over het NoviPlus concept en het resultaat. Veel waardering krijgt de aanpak en de wijze waarop de primaire sector zichzelf verbetert met dit bottum-up concept.
In broederij Lagerwey volgde een rondleiding en een presentatie over het PlusCare broeden. Daarnaast verzorgde drs. GJ van Kesteren een lezing met als thema Boeren, Burgers en Consumenten. Een zeer geslaagde dag. Ik heb veel positieve reacties gekregen, de sfeer was geweldig en de vermeerderaars gingen met een goed gevoel naar huis, aldus Steven Doornewaard, directeur Novi-Pluim.