Juridische stappen NVWA vangletsel
Veelal zijn deze bezwaren afgewezen. Daarom komt nu de fase van een mogelijke rechtsgang. De landelijke kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP heeft de volgende werkwijze afgesproken.
Rechtsgang
LTO/NOP vraagt leden vleeskuikenhouders die te maken hebben gehad met NVWA-boetes voor vang- en laadletsel, of zij willen deelnemen aan een rechtsgang. Vanuit de Kring Vleeskuikenhouders LTO/NOP wordt hiervoor een advocatenkantoor benaderd.
Daarna wordt bekeken of en zo ja hoe LTO/NOP een gezamenlijke procedure tegen de NVWA-boetes kunnen starten. De kosten daarvan dienen gedragen te worden door de deelnemende vleeskuikenhouders. LTO/NOP zal faciliteren en zorgen voor inhoudelijke inbreng richting advocaat.
Vleeskuikenhouders die belangstelling hebben om deel te nemen aan de juridische procedure kunnen zich melden bij Ernest Bokkers van LTO Nederland viaebokkers@lto.nl. Half oktober beoordeelt LTO/NOP of er voldoende belangstelling is en volgt informatie over het vervolg.
Strengere controle
Volgens NVWA is het mogelijk om onder de 2 procent vangletsel te blijven. Sinds 12 juni controleert de NVWA veel strenger op vangletsel en geeft een boete als blijkt dat bij meer dan 2 procent van de dieren sprake is van vangletsel. In de eerste 6 maanden van 2017 heeft de NVWA 112 boetes opgelegd aan pluimveehouders die onvoldoende maatregelen genomen hadden om vangletsel te voorkomen. De bestuurlijke boete bedraagt 1.500 euro.
Streven naar verbetering
De sector heeft overlegd met NVWA en daarbij het volgende aangegeven:
- De sector wil ook verbeteringen realiseren. Niemand is gebaat bij letsel aan de kuikens.
- Je moet weten waar het letsel precies ontstaat en waarmee je verbeteringen kunt bereiken. Daarvoor is eerst onderzoek nodig.
- De wijze waarop NVWA de grenswaarde van 2% letsel heeft vastgesteld en hanteert roept bij ons veel vragen op, waarop we tot dusver nog maar weinig antwoorden van NVWA hebben gekregen.
- NVWA is door LTO/NOP verzocht om het uitschrijven van boetes voorlopig op te schorten en al uitgeschreven boetes van tafel te halen. Hieraan wil NVWA niet tegemoet gekomen.
De Kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP wil onderzoek om in beeld te brengen waar het letsel precies ontstaat, zodat gericht verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Dus niet alleen in de stal tijdens het vangen en laden, maar ook tijdenstransport en in de slachterij, tot aan het doden van de kuikens.