Fipronil lastig te verwijderen, helft stallen schoon
Dat zegt woordvoerster Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tegen de NOS. Het blijkt uiterst ingewikkeld om het middel uit de stallen te verwijderen. Het gevolg is dat veel pluimveehouders in onzekerheid verkeren wanneer ze weer mogen beginnen.
271 stallen zijn vrijgegeven omdat kippen en eieren fipronilvrij zijn, 114 stallen zijn geruimd en 226 stallen zijn geblokkeerd: die mogen (nog) geen kippen en broedeieren verkopen.
Het is heel lastig om een stal fipronilvrij te maken, stelt Eltjo Bethlehem van het Poultry Expertise Centre uit Barneveld.
Ruien niet altijd succesvol
Intussen zijn veel pluimveehouders hun leghennen aan het ruien. Maar de effecten van ruien zijn ook niet altijd voldoende. Helaas moeten we mededelen dat naar lang wikken en wegen de conclusie getrokken te stoppen met het rui proces. We krijgen de eieren nooit binnen aanzienlijke tijd onder de 0,005, schrijft pluimveebedrijf Schukkert uit Sibculo (OV) op Facebook.
Familie Schukkert probeerde nog om de kippen binnen een marge te krijgen dat ze nog naar de slacht kunnen. Maar dat lukt ook niet. Hoewel het vlees tijdens de proefslachting wel vrij is van fipronil zijn de lever en vetreserves dat niet. Daarom moet de familie alle kippen naar de Rendac afvoeren in plaats van naar de slachterij. Afvoeren naar de slachterij mag niet van de NVWA.
Als de familie hun hennen hadden kunnen laten slachten had dit veel geld gescheeld. En dat allemaal voor een 0.00000000000001 gevaar voor de volksgezondheid #schandaal #overtrokken #gemofobie met alle narigheid die daar mee gepaard gaan ik hoop dit nooit weer mee te hoeven maken, schrijft Schukkert op Facebook.
33 miljoen schade
De schade van fipronil wordt per scharrelhennenbedrijf geschat op 120.000 tot 220.000 euro, schrijft de NOS. Voor grotere pluimveebedrijven is de schade vaak nog aanzienlijk hoger. NVP voorzitter Hennie de Haan schat die op een half miljoen. Landelijk gaat het om zo'n 33 miljoen.
De Haan verwacht faillissementen. De rek is eruit, banken verlenen geen krediet meer. Hetzelfde geldt voor leveranciers. Er mag niets meer misgaan. Pluimveehouders zijn de wanhoop nabij. Wat de fipronil affaire betekent voor de andere ondernemingen in de eierketen is nog niet in kaart gebracht.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: NOS, Facebook pluimveebedrijf Schukkert
Beeld: Ellen Meinen