'Klimaatproblemen in onze patiostal bijna opgelost'

Dat vertelde de enthousiaste vleeskuikenhouder Jan Sol woensdagavond 6 september tijdens de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting in Meppel. De ruim 100 aanwezigen waren muisstil en luisterden aandachtig naar zijn boeiende verhaal.
Jan Sol (32) houdt samen met zijn broer Wim en vader Willem 155.000 vleeskuikens in n patiostal in het Noord-Hollandse Middenmeer. De familie heeft samen met maatschap van Arkel eigen broedmachines waar ze de eieren in uitbroeden. Sol laat deze eieren vervolgens uitkomen in de stal. De familie heeft daarnaast 70 hectare akkerbouw.
Drie jaar antibioticavrij
De van oorsprong akkerbouwers houden sinds de opening in maart 2014 al ruim drie jaar lang antibioticavrij reguliere vleeskuikens in hun patiostal. Ondertussen kwam Sol veel kinderziektes tegen. Onze kuikens kampten in het begin met luchtwegproblemen omdat we te veel lucht over de kuikens trokken. Inmiddels zijn we minder gaan ventileren.
Ook plaatste Vencomatic spoilers op de luchtinlaatventielen in het systeem. Door deze aanpassingen heeft de familie geen last meer van problemen met IB. Tijdens n van hun eerste koppels ging er nog wel eens een IB-virus door de stal. Sol zette toen geen antibiotica in omdat het aan het klimaat lag.
Hogere gewichten
Door de aanpassingen aan de ventilatie en doordat Sol steeds beter leerde werken in de patiostal verbeterden de technische resultaten. In mei 2016 bedroeg het gemiddelde aflevergewicht 2,532 kilo ten opzichte van 2,326 in 2014. Ook verbeterde de bruto voederconversie sterk; van 1,636 in 2014 naar 1,53 in mei 2016. De voederconversie op 1.500 gram verbeterde van 1,305 in 2014 naar 1,12 in mei 2016. De betere voederconversie komt voor een groot deel ook omdat Sol van voerfabrikant wisselde in april van dit jaar.
De familie laadt nu tussen dag 30 en 35 drie keer uit op gewichten van ongeveer 1.720, 2.130 en 2.450 gram en laadt na 41 dagen de stal leeg met eindgewichten van zon 2.800 gram. Sol hoopt de technische resultaten in de toekomst verder te verbeteren. We streven na voederconversie van 1,15 op 1.500 gram over een heel jaar.
Aangezien de kuikens tarwe uit de pannen krabden installeerde Sol een multicracker voor de tarwe. De afgelopen vier rondes krijgen de kuikens weer hele tarwe omdat we dat beter vinden voor de vertering. We zien nu ook geen problemen meer met tarwe krabben.
Zelf schoonmaken
De van oorsprong akkerbouwers probeerden onder meer houtkrullen en vlas uit als strooisel maar werken nu al koppels lang tevreden met stropellets. Tijdens het uitladen strooien we nieuwe stropellets voorin de stal op de band. Nu we met stropellets werken, trekken de kuikens binnen een dag weer naar voren. Dit gaat sneller dan vroeger toen we met houtkrullen of vlas werkten. Volgens Sol ligt dit aan de bruine kleur van de stropellets.
De familie spuit de stal nu zelf schoon. Dat is veel goedkoper dan uitbesteden. De afgelopen keer hadden ze in 3 dagen met 3,5 man in 100 tot 110 uur schoon. Vroeger kwam de schoonmaakploeg met 11 man. Het ontsmetten van de stal besteedt de familie nog wel uit.
Veel techniek
De pluimveehouder vertelde dat er veel techniek in een patiostal zit en je hier moet van houden. Tijdens het laden kan er een motor van een band kapot gaan en dan moet je die snel (laten) maken omdat anders de laadploeg en slachterij staat te wachten. Volgens Sol kun je in een patiostal goed werken, maar moet je ermee leren werken.
De vleeskuikenhouder is er vooral trots op dat ze van oorsprong akkerbouwers hun technische resultaten in drie jaar tijd sterk hebben weten te verbeteren. Veel andere aanwezige vleeskuikenhouders in de zaal hadden hier ook bewondering voor.