'Drie jaar antibioticavrij in patiostal'
Sol (32) houdt samen met zijn broer Wim en zijn vader Willem 155.000 vleeskuikens in n patiostal in het Noord-Hollandse Middenmeer. De familie heeft samen met maatschap van Arkel eigen broedmachines waar ze de eieren in uitbroeden. Sol laat de eieren vervolgens uitkomen in de stal.Naast pluimvee heeft de familie 70 hectare akkerbouw.
Jan Sol is woensdagavond 6 september de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor de vleespluimveesector in Meppel (DR). Hij vertelt hier uitgebreid over de ervaringen met het houden van reguliere vleeskuikens in een patiostal. Ook legt hij uit hoe samen met Vencomatic de klimaatproblemen in de patiostal zijn opgelost en welke invloed dit had op de technische resultaten.
Sol wilde na zijn studie aan de HAS net als zijn broer Wim het akkerbouwbedrijf van zijn ouders overnemen. Maar het bedrijf was met 70 hectare akkerbouw te klein voor twee inkomens. De familie ging daarom op zoek naar een tweede tak. Vleeskuikens houden in een patiostal sprak ons aan omdat het bouwblok hier beperkt was. Zonder patiostal konden we maar 40.000 reguliere vleeskuikens houden en dan zou het geen volwaardige tak zijn met het oog op de toekomst. Bovendien zouden we in een patiostal gemakkelijker antibioticavrij reguliere vleeskuikens kunnen houden, blikt Sol terug.
Kinderziektes
Zowel Jan als Wim hadden geen ervaring met het houden van vleeskuikens. Daarom volgden ze beide een 14-daagse pluimveecursus in Belgi Ook liepen ze regelmatig een dag mee bij familie Stroo uit het naburige Slootdorp, die in april 2012 haar patiostal in gebruik had genomen. Bovendien werden ze in het begin intensief begeleid door hun dierenarts en voorlichters. Het duurde twee jaar voordat we het houden van vleeskuikens in de patiostal een beetje onder de knie hadden. Maar ook nu leren we nog iedere dag bij.
Ondertussen kwam de familie veel kinderziektes tegen. Onze kuikens kampten in het begin met luchtwegproblemen omdat we te veel lucht over de kuikens trokken. Om dit op te lossen, plaatste de leverancier onder meer spoilers op de luchtinlaatventielen in het systeem. Ook zijn we minder gaan ventileren. Dat kwam de technische resultaten ten goede, vertelt Sol die hier tijdens de thema-avond dieper op ingaat. Tijdens onze eerste koppels ging er nog wel eens een IB-virus door de stal. Maar we hebben toen geen antibiotica ingezet omdat het aan het klimaat lag.Aangezien de problemen met IB nu verleden tijd zijn, ent de familie sinds begin deze zomer niet meer tegen IB.
De familie hecht veel waarde aan hygie. Iedereen die de stal bezoekt moet eerst douchen in de hygiesluis en bedrijfskleding aantrekken om ziekte-insleep te voorkomen. Omdat we nog geen antibiotica hebben ingezet, werkt deze aanpak goed, concludeert Sol.
Klimaatproblemen oplossen
De thema-avond Huisvesting begint om 19.30 uur met de workshop Klimaatproblemen in vleeskuikenstallen: Klimaatspecialist William de Koning van Veko Ventilatie licht de meest voorkomende ventilatiefouten in vleeskuikenstallen toe en vertelt hoe deze te voorkomen en verhelpen zijn. Daarna is het tijd voor het verhaal van Jan Sol.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Workshop Klimaatproblemen in vleeskuikenstallen
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Jan Sol
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor de vleespluimveesector is aanstaande woensdagavond 6 september bij Terra MBO, Werkhorst 56, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.