McDonalds bant belangrijkste antibiotica uit
In januari start de fastfoodketen metde uitfasering van antibiotica voor gebruik in vestigingen in de Verenigde Staten, Europa, Brazili Canada, Japan en Zuid-Korea. Het antibioticum colistine wordt alleen in Europa nog niet uitgefaseerd.
Volgens McDonalds moet dit middel, dat vaak een laatste redmiddel is bij gebruik door mensen, tegen eind 2019 zijn uitgebannen. Tegen die tijd wil de retailer ook antibioticagebruik voor kippenvlees in Rusland en Australihebben aangepakt. Later worden ook andere markten meegenomen in het beleid.
Dierwelzijn
McDonalds hoopt het gehele eliminatietraject in ieder geval in januari 2027 te hebben afgerond. Het bedrijf streeft er echter naar om een gehele ban op antibiotica eerder te bereiken. McDonalds werkt samen met boeren, producenten en dierenartsen om dit te bereiken. Daarbij staan dierenwelzijn en de verbetering van de levensomstandigheden van dieren volgens de retailer centraal.
Kippenvlees zonder antibiotica
McDonalds kondigde in 2015 al aan plannen te hebben om in de nabije toekomst uitsluitend nog kippenvlees zonder antibiotica in te kopen. Tyson Foods, de grootste verwerker van pluimvee in de Verenigde Staten en de belangrijkste leverancier van McDonalds, maakte niet lang daarna bekend detoediening van antibioticain twee jaar tijd af te gaan bouwen. Die stap was een belangrijksignaal voordelangzame omschakeling inde Amerikaanse veeteelt. Preventieve toediening van antibiotica voor menselijk gebruik was lange tijdstandaardpraktijk. Eenaantal kleinere bedrijven is al bezig het geneesmiddelenbeleid aan te passen.
Nederland koploper
In Nederland is het antibioticagebruik bij vleeskuikens het afgelopen jaar met 30 procent gedaald. Ook gebruikten vleeskuikenhouders meer tweede keus middelen om resistentie te vorokomen.