Cao dierhouderij verbindend verklaard
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/66/665/pluimvee_vleeskuikens_controle2_sr.-detail.jpg)
In januari maakte LTO het definitieve akkoord vastgesteld . Deze is nu algemeen verbindend verklaard.
De cao is daarmee van toepassing op alle werkgevers en werknemers in de sectoren melkveehouderij, varkenshouderij en pluimveehouderij inclusief producenten van broedeieren. De cao heeft een looptijd tot eind 2017.
Kernpunten nieuwe cao
- De toeslagen voor het werken op zondag zijn gewijzigd en de toeslagen voor deeltijders zijn duidelijker in de cao opgenomen;
- Er is een startschaal getroduceerd op basis van het wettelijk minimumloon om vaste arbeid te stimuleren voor functies in salarisschaal B;
- Er is een nieuw functiehandboek Dierhouderij ontwikkeld;
- Per 1 januari 2017 zijn de lonen verhoogd met 2,5%. Deze verhoging gaat over het brutoloon dat werkgever en werknemer zijn overeengekomen, maar hierbij geldt een maximum (functiegroep G, 6efunctiejaar);
- Per 1 oktober 2017 is een eenmalige uitkering van 1% over het jaarsalaris afgesproken;
- Tijdens de looptijd van de cao wordt een vergoeding verstrekt aan de werkgever en werknemer voor 50 BBL-plekken;
- Verder is afgesproken dat werkgevers en werknemers gaan onderzoeken hoe de arbeidstijdenregeling en het loongebouw gemoderniseerd kunnen worden.
BBL - opleidingen
Voor werkgevers kan het interessant zijn een leer- werkplek te bieden aan studenten en hiervoor een vergoeding te ontvangen. Theo Poels, docent veehouderij Citaverde Horst: Voor de BBL-pluimveestudenten zoeken we leer- werkplekken van minimaal 20 uur per week. Dat valt niet altijd mee. In de week van 7 september starten we met het nieuwe schooljaar. Een 37-jarige student is nog op zoek naar een leer-werkplek bij vleeskuikens. Hij is super gemotiveerd, heeft een financie achtergrond maar geen plezier meer in dat werk. Hij volgde dit jaar de basiscursus vleeskuikenhouderij, wil nu de BBL- opleiding pluimvee volgen en is zelfs bereid om daarvoor te verhuizen. Prachtig dat iemand van buiten de sector in de pluimveehouderij wil gaan werken." Geteresseerde vleeskuikenhouders kunnen contact opnemen met Theo Poels via mail of telefoon 06 - 22 41 61 33.
Andere bedrijven of stagebedrijven voor de BOL-studenten zijn ook altijd welkom. Voor pluimveehouders is het interessant om studenten te begeleiden, nieuwe inzichten en ervaringen te delen en als sector moeten we zorgen voor voldoende aanwas van nieuw personeel," aldus de docent.
Bekijk hier 10 vragen en antwoorden over de nieuwe CAO Productiegerichte Dierhouderij. Heb jevragen over of en welke cao van toepassing is, dan kun jegratis bellen met de Werkgeverslijn op088 888 66 88 of kijk opwww.werkgeverslijn.nl.