'Fipronilzaak een hype dankzij onduidelijke overheid'
Dat stelt Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht. Het ligt deze keer aan de Nederlandse overheid dat de zaak in de media zo groot is geworden, niet aan de pers of het publiek, zegt Van den Berg,
Het begon met de onzekerheid over de mate van besmette eieren, gevolgd door de uitspraak van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, dinsdagavond bij Nieuwsuur, die zei dat mensen beter terughoudend konden zijn met het eten eieren. Dat was duidelijk te kort door de bocht en ondoordacht, zegt Van den Berg.
Niet op zoek naar sensatie
Inmiddels was voor toxicologische experts al duidelijk dat het met die (acute) gezondheidsrisicos wel meeviel zoals Van den Berg uiteenzette in de Volkskrant. Alle journalisten die ik gesproken heb, waren niet op zoek naar sensatie, maar wilden een realistische inschatting van de situatie. In de media was genoeg ruimte voor relativering van de gevaren.
Maar beleidsmakers sloegen de plank mis, volgens Van den Berg. Door een tekort aan wetenschappelijk inzicht rond dit thema is er geen goede, onderbouwde regie gevoerd. Achteraf kun je concluderen dat ze beter meteen hadden communiceren om welke vervuilde bedrijven het ging, nu werden alle kippenboeren verdacht.
Van den Berg is vaker kritisch op beleid aangaande gezondheidsrisicos, maar meestal omdat te laks wordt gereageerd door de overheid. Normaal gesproken staan economische belangen al snel op gespannen voet met het toxicologisch onderzoek dat de volksgezondheid moet beschermen. Soms moeten de instanties wat mij betreft juist strenger zijn daarom is het nu ook zo apart dat de overheid de andere kant is doorgeschoten.