'Hoogtepunt eierschandaal nog niet bereikt'
Het niet meer verkopen van eieren is volgens Aldi een voorzorgsmaatregel. De supermarktketen wil met deze actie duidelijkheid en transparantie richting haar klanten tonen. Sinds begin van deze week kocht Aldi al geen eieren meer in van Nederlandse pluimveehouders.
Ook zijn er begin deze week door Aldi uit voorzorg eieren uit de handel genomen van bedrijven uit de regios waar fipronil in kleine gehalten in eieren werd aangetoond. Klanten die de eieren gekocht hebben, kunnen deze terugbrengen naar de supermarkt.
Andere supermarktketen zien vooralsnog geen reden om helemaal geen eieren meer te verkopen. Zo meldt de supermarktketen Edeka dat het uitsluitend eieren verkoopt van Duitse pluimveehouders en dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat deze bedrijven fipronil hebben gebruikt.
Tien miljoen eieren
Volgens de Nedersaksische minister van Landbouw Christian Meyer zijn er veel meer besmette eieren vanuit Nederland naar Duitsland verkocht dan eerder bekend. Uit de laatste informatie blijkt dat het niet drie miljoen, maar ongeveer tien miljoen eieren zijn.
Meyer: Het hoogtepunt van het eierenschandaal is echter nog niet bereikt. Tot nu toe zijn er ook nog geen bewijzen gevonden dat kippenvlees besmet is, maar dat zijn we op dit moment aan het onderzoeken. Ook producten waarin eieren zijn verwerkt, worden nu onder de loep genomen.
Twaalf provincies
De federale Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt meldt dat er twaalf provincies getroffen zijn door besmette eieren; met name de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Overal is volgens Schmidt de situatie onder controle.
Meyer wil dat dat de Duitse regering nu doorpakt en fipronil meteen wordt opgenomen in Duitse voedselcontrole op residuen. We hebben al in het begin van deze week gevraagd om in alle deelstaten op een regelmatige basis een aantal monsters van eieren te nemen. Dit moet niet alleen van toepassing zijn op eieren uit Nederland, maar ook voor de eieren uit Duitsland.