'Schadepost van 20.000 euro per week'
Dat zei leghennenhouder Helmus Torsius uit Putten maandagavond 31 juli in het tv-programma Nieuwsuur. Bij Torsius is een te hoge waarde fipronil vastgesteld in de eieren van zijn 20.000. Alle eieren moeten worden vernietigd. Een enorme tegenslag.
De doodsteek
Torsius heeft scharrelhennen, vrije uitloop hennen en biologische hennen. Alleen de stal met de biologische hennen is behandeld door Chickfriend. Toch mogen ook de eieren van de andere hennen niet van het erf af. Onnodig, vindt Torsius. Die honderdduizenden eieren zouden gemengd kunnen worden met schone eieren en gebruikt kunnen worden door de industrie, bijvoorbeeld in shampoo, zei hij in Nieuwsuur.
De schade loopt in de tienduizenden euro's. Voor een groot gedeelte van de besmette pluimveebedrijven kan dit het einde betekenen volgens Torsius. Het zal misschien niet direct de doodsteek zijn. We zullen wel geld bij moeten lenen om hier bovenop te komen, maar op een gegeven moment zegt de bank: 'je hebt al te veel geleend' en dan krijg je niets meer. En dan is het de doodsteek voor je bedrijf.
Starre houding NVWA
Daarnaast hoopte Torsius op een flexibelere houding van het ministerie en de NVWA. We moeten nu al 120.000 eieren weg gaan gooien. Terwijl als de eieren naar de industrie zouden gaan en het gemengd wordt met schone eieren dan is het gehalte fipronil niet eens meer meetbaar.
Er is totaal geen flexibiliteit vanuit het ministerie om met ons mee te denken dit op te lossen. Het wordt voor ons steeds moeilijker. Alles ligt op ons bordje en de rendementen zijn heel laag. Het wordt bijna onmogelijk om als pluimveehouder te overleven in Nederland, zegt Torsius in Nieuwsuur.
Bekijk hier de uitzending met Torsius van Nieuwsuur van maandagavond 31 juli.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nieuwsuur
Beeld: Ellen Meinen, Agrio archief, Familie Torsius