NVWA: consument kan met gerust hart een eitje eten
Dat zei woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA woensdag 26 juli tegen BNR nieuwsradio.
IJsbrand Velzeboer, voedselveiligheidsdeskundige bij Scienta Nova, kwam ook aan het woord in de uitzending.
Al een maand bezig
Velzeboer wil graag meer antwoorden: De Belgische autoriteiten zijn hier al een maand mee bezig en die van ons zijn pas vorige week ingelicht. Ik zit met de vraag: ik heb net eieren gekocht, zijn die goed of fout?
Op een ei staat een nummer van de producent. Ik wil weten: is dat een foute of goede producent? Dat recht heb ik, om het te weten, zegt Velzevoer in de uitzending van BNR nieuwsradio. Ik heb het gevraagd, maar het callcenter van de NVWA zegt het ook niet te weten.
Bruggink zegt dat dit niet zo makkelijk is: In principe is het allemaal terug te herleiden, maar op dit moment zijn we nog zo bezig met het in kaart brengen van welke bedrijven hun stallen hebben laten reinigen door dat bedrijf dat fipronil heeft gebruikt, dat we dat nog niet op een rijtje hebben.
Grote impact op pluimveesector
Velzeboer is door deze aanpak bang voor de impact die het gaat hebben op de pluimveesector: Ik denk dat de hele pluimvee-industrie een enorme douw gaat krijgen hierdoor en dat is te betreuren.
Luister hier de uitzending op BNR nieuwsradio van woensdag 26 juli.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: BNR Nieuwsradio
Beeld: Ellen Meinen