'Fipronil kost sector tientallen miljoenen'
Dat zegt Jan Brok, van Jan Brok Consultancy. Hij sprak met de NVWA en staat enkele getroffen leghennenhouders bij. Er is door de legpluimveehouders gewerkt op basis van goed vertrouwen met een erkend bedrijf. ChickClean zusterbedrijf van Chickfriend was een IKB-PSB gecertificeerd service bedrijf. Het kwaad is geschied. Terug draaien met de wetenschap van deze week kan niet. Nu moeten we kijken naar oplossingen voor de gedupeerde legpluimveehouders.
Eieren waar fipronil in is gevonden mogen niet worden gebruikt voor menselijke consumptie en moeten door Rendac worden vernietigd. In die eis van de NVWA kan Brok zich vinden omdat hij vindt dat voedselveiligheid voorop staat. De Nederlandse consument kan nog steeds veilig eieren kopen en eten. Ook de NVWA vermeldt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Waardes te hoog
Uit de gesprekken met gedupeerde leghennenhouders blijkt dat de fipronil waardes in de eieren te hoog zijn ten opzichte van Nederlandse wettelijke toegestane norm, vertelt Brok. Nu dat bekend is moeten er maatregelen worden genomen op deze gedupeerde legbedrijven. Soms is er maar n stal behandeld en andere stallen weer niet. Bij een geconstateerd gebruik van fipronil is het hele bedrijf geblokkeerd, legt de consultant uit.
Brok is in gesprek met gedupeerde legpluimveehouders om tot een oplossing te komen. Elke pluimveehouder zal volgens hem afwegingen moeten maken aan de hand van zijn vastgesteld fipronil waardes per stal. Hij heeft contact met een onderzoekslaboratorium dat binnen 24 uur uitslag geeft per stal. Verder heeft Brok contact met vaste contactpersonen van de NVWA om samen oplossingsgericht te gaan werken. Ook heeft Brok kostenindicaties en werkwijzen gemaakt voor eventuele afvoer naar destructie.
Faillissementen
Fipronil wordt door de kip opgeslagen in het buikvet. Dat betekent dat deze dieren ook niet geslacht mogen worden, dus nooit in de voedselketen mogen komen, vertelt Brok. Voedselzekerheid moet gewaarborgd zijn en blijven de Nederlandse consument kan met een gerust hart eieren en kip blijven eten.
Er zijn zowel biologische -, vrije uitloop-, scharrel- en kooibedrijven getroffen. De schade zal in veel gevallen oplopen tot honderdduizenden euros omdat leghennenhouders hun hennen vervroegd moeten ruimen. Sommige scharrelhennenhouders kunnen deze schade niet lijden en zullen failliet gaan als ze geen vangnet wordt geboden, voorspelt Brok.
Als leghennenhouders hun dieren eerder moeten ruimen zorgt dit voor een enorme kostenpost. Hier staat geen enkele euro vergoeding tegenover. Er is geen enkele fonds laat staan verzekering die iets vergoedt.
Eicode
Er is fipronil gevonden in eieren dat mag er helemaal niet in zitten volgens de wet en regelgeving. Iedere Nederlander moet zich aan deze regels houden, wie dat niet doet is van elke vergoeding of aanspraak uit gesloten. Brok raadt getroffen pluimveehouders aan om zich te informeren bij de rechtsbijstandsverzekering en bedrijfsverzekering en uit te zoeken wie aansprakelijk is voor de schade.
Eierhandelaren vragen garantie. Leghennenhouders moeten vandaag schriftelijk bevestigen bij hun eierhandelaar of pakstation of ze sinds 1 januari zaken hebben gedaan met Chickfriend.
Om imagoschade te beperken stelt Brok voor om met de eicodes op het ei de consument te informeren. Je hebt die eicodes op ieder ei staan, doe er dan wat mee.