Video: Druk bezochte open dagen vleeskuiken-bedrijf Habraken
Dit moeten we als sector veel meer doen", is de eerste reactie van Frank Habraken. Gewoon laten zien wat en hoe we kuikens houden en vertellen waarom. Burgers hebben bijvoorbeeld geen idee dat wij met de mest van ons bedrijf jaarlijks 280 huishoudens van stroom voorzien."
Frank en Yvonne Habraken houden 200.000 vleeskuikens in vijf stallen in het Brabantse Riethoven. Drie stallen zijn voorzien van het X-Treck systeem waar de kuikens in de stal uitkomen.
Live kuikens uit zien komen
De bezoekers gingen via de circustent waar ze bij aankomst een lotnummer kregen, in groepjes met een van de Young Poultry People naar de achterzijde van de stallen. Bij twee stallen had Habraken in de roldeur een houten plaat met ramen gestalleerd met daarvoor een tentje van zwart plastic. Het uitkomen van de kuikens was zo goed en van dichtbij te zien. Niemand kwam direct bij de kuikens en 's nachts konden we de stallen goed afsluiten", zei Frank Habraken. Via een geluidsbox hoorden de bezoekers Frank's verhaal over het bedrijf, het proces van kuikens uit laten komen in de stal en het verloop van het verdere leven van een kuiken.
Positieve reacties
Ruim 1100 bezoekers kwamen zater- en zondag naar Riethoven. Veel burgers, de Dorpsraad, wethouders en raadsleden kwamen een kijkje nemen. We kregen verschillende vragen over fijnstof, luchtwassers en warmtewisselaars. Habraken werkt met een warmtewisselaar. Als je uitlegt dat hierdoor het klimaat voor de kuikens verbetert, snappen de meeste mensen dat heel goed", legt een van de Poultry Professionals uit. De meeste bezoekers vertrokken met een realistisch en positief beeld van de vleeskuikensector.
In de circustent konden bezoekers een quiz invullen, stands van deelnemende bedrijven bezoeken, BIG Challenge spullen kopen en een hapje en drankje bestellen. De wagen met heerlijke kipproducten werd goed bezocht. Mooie dagen waarin we onze sector goed uit hebben kunnen leggen en met een mooie opbrengst voor BIG Challenge. Twee jaar geleden was het drukker; nu is het al vakantie en de combi Pasen en kuikentjes was toen natuurlijk ideaal."
Frank nam in een studio de uitleg op. Luister hier naar zijn verhaal over het houden van vleeskuikens. Een goed duidelijk verhaal voor burgers.