'Onder 2 procent vangletsel blijven vrijwel onmogelijk'
Dat stellen laad- en vangbedrijven. De NVWA controleert sinds 12 juni veel strenger op vangletsel. Als de NWVA op de slachterij constateert dat er bij meer dan 2 procent van de dieren sprake is van vangletsel, krijgt de pluimveehouder een boete van 1.500 euro. Voorheen werd meestal eerst een waarschuwing gegeven. Pluimveeweb vroeg laad- en vangbedrijven daarom of het rel is om onder de 2 procent vangletsel te blijven.
Het is niet rel om onder de 2 procent vangletsel te blijven. Bij een vleeskuikenhouder, die klant is van ons, is voor het vangen al eens gekeurd op vangschade. Toen bleek al 2 procent van de vleeskuikens letsel te hebben voordat er ook maar n vanger de stal was in geweest, zegt Lammert van der Veen van het gelijknamige vangbedrijf uit het Friese Harkema.Ook kunnen we niet nagaan wat voor soort kuikens er in komen met welke erfelijke vleugel of pootgebreken. Enkele broederijen weten hiervan, zegt Van der Veen.
Laat politiek meelopen
Ak?n Ciddioglu van vangbedrijf Turna uit het Achterhoekse Aalten is het met Van der Veen eens. Het is heel moeilijk om onder de 2 procent vangletsel te blijven. Met een beetje afkeur je zit al aan de 2 procent vangletsel.
Politiek en Wakker Dier, die iedereen onder druk zetten, moeten goed begrijpen hoe zwaar het is om kippen te vangen. Ze mogen een dag meedraaien op n van deze zonnige dagen. Dan kunnen ze meemaken hoe het gaat.
Wij proberen als vangploeg er alles aan te doen om personeel te vinden die dit werk willen doen en ook werkende te houden. Het is zwaar en vies werk. Het moet niet alleen om vangletsel gaan. Men moet ook kijken naar het mensenwelzijn. Alles draait nu om vangletsel, terwijl er problemen genoeg zijn die opgelost moeten worden, zegt Ciddioglu. Hij vraagt zich af wat de NVWA met de aangescherpte eis wil bereiken. Als vleeskuikenhouders keer op keer 1.500 euro boete krijgen, helpt de NVWA de sector om zeep.
Niet rel
Marco van Roij van pluimveeservicebedrijf Den Ouden Oirschot is het met zijn collegas van Turna en Van der Veen eens. Het is niet rel om continue onder 2 procent vangletsel te blijven. Er zijn zoveel factoren die meespelen. Vleeskuikens kunnen in de stal ook al licht letsel, zoals kleine breuken of lichte vleugelbloedingen oplopen doordat ze per ongeluk ergens tegenaan vliegen. Die kleine breuken of lichte bloedingen worden gerekend onder vangletsel."
Vergroeiingen en aangeboren afwijkingen/zwakke kuikens kunnen onze mensen in het donker niet constateren. Deze kuikens worden gewoon meegeladen. Deze kuikens zijn minder bestand tegen het transport, de verlading en het lossen in de slachterij en lopen daardoor eerder letsel op. Daarom is het niet rel om onder de 2 procent te blijven.
Onder de 10 procent
Twee tot drie jaar geleden moesten vangbedrijven onder de 10 procent vangletsel blijven.De NVWA heeft de norm toen fors aangescherpt naar 2 procent en controleert hier sinds eind 2016 streng op bij een slachterij. Vleeskuikenslachterij Storteboom controleert hier al een half jaar op. Een slachterij heeft onlangs een eigen controleur de vangploeg laten controleren tijdens het laden. Toen lag het percentage vangletsel tussen de 1,3 en 1,6 procent. Maar als je er een controleur bij zet, gaan de kosten van het vangen omhoog.
Van Roij heeft ook kritiek op de wijze van controle in de slachterij. Een NVWA controleur controleert steekproefsgewijs een koppel vleeskuikens. Dan kan het zijn dat je net veel kuikens met een letsel treft, terwijl het aandeel over de hele koppel veel lager is.