'Sector wil antibioticagebruik in opfok verlagen'
Dat zegt Erik de Jonge van Avined. Hij codineert binnen de pluimveekoepelorganisatie de antibiotica aanpak. Het antibioticagebruik in de opfok bij fok- en opfok vermeerderingsdieren (vlees) bedroeg in 2014, 2015 en 2016 respectievelijk 16,02, 12,77 en 12,17 per dierplaats per jaar (DDDAs.) Hiervan was vorig jaar 1,58 DDDAs een derde keus middel en 3,86 DDDAs een tweede keus middel.
Vooral het gebruik van derde keus middelen blijft relatief hoog. We gaan nu opnieuw met diverse partijen zoals fokkerij organisaties, dierenartsen en opfokkers in gesprek hoe we het antibioticagebruik en met name het gebruik van derde keus middelen kunnen verlagen, vertelt De Jonge.
Wisselende kuikenkwaliteit
Veel opfokkers klaagden de afgelopen jaren over de wisselende kuikenkwaliteit van Ross waardoor met name de uitval in de eerste week hoog is. De Jonge denkt dat fokkerij organisaties de kuikenkwaliteit kunnen verbeteren, maar dit zal veel tijd kosten. Opfokkers zullen qua management ook nog stappen moeten zetten om het antibioticagebruik te verlagen, zegt De Jonge. En aan de dierenartsen wordt gevraagd wat er nodig is om het gebruik van enrofloxacine te kunnen beperken.
Net als bij vleeskuikenhouders krijgen opfokkers van vleeskuikenouderdieren straks ook een brief waarin te zien is in welk niveau ze zitten (groen, oranje of rood.) Op die manier wil Avined opfokkers nog meer bewust maken om het gebruik te verlagen. De sector wil binnen IKB Kip de rode bedrijven ook gaan aanspreken. Wanneer ze in het rode niveau zitten, moeten ze samen met hun dierenarts een verbeterplan maken. Het verbeterplan gaat vervolgens naar de certificerende instelling van IKB Kip.
Traag groeiers
Bij vleeskuikens daalde het gebruik met 26 procent. De helft van de daling komt door het verlaagde gebruik bij regulier vleeskuikens. De andere helft door de omschakeling naar trager groeiende vleeskuikens, zegt De Jonge.
Reguliere vleeskuikenhouders verlaagden het gebruik van 15,48 naar 12,89 DDDAs. Bij traag groeiende vleeskuikens nam het gebruik licht toe van 3,61 naar 4,02 DDDAs. De Jonge vindt het knap dat reguliere vleeskuikenhouders het gebruik al jarenlang fors verminderen. Volgens hem komt dit doordat er veel aandacht voor is in de sector. Hij heeft nog geen verklaring voor het hogere gebruik bij langzamer groeiende vleeskuikens.
Nulgebruik stijgt
Het aantal koppels met vleeskuikens waar geen antibiotica wordt ingezet steeg ook. Bij 79 procent van alle opgezette stalkoppels vleeskuikens en 73 procent van alle stalkoppels reguliere vleeskuikens werd vorig jaar geen antibiotica ingezet.
Volgens De Jonge doet de pluimveesector het erg goed. Het antibioticagebruik bij opfok van vleeskuikenouderdieren is een aandachtspunt en dan met name het derde keus middelen gebruik. Dit laatste geldt ook voor de kalkoensector.