Antibioticagebruik bij vleeskuikens daalt met 26 procent
Dat blijkt uit het jaarlijkserapport over het antibioticagebruik in de pluimveesectorvan 2016 dat dinsdag 4 juni is gepubliceerd op de site van Avined. Het rapport over 2016 is het eerste rapport waarin de cijfers zijn berekend volgens eennieuwe rekenmethode. Deze methode is afgestemd met de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit, meldt Avined.
Vleessector
- Het gebruik van antibiotica bij vleeskuiken in 2016 was 10,49 DDDASen is met 26 procent gedaald vergeleken met 2015. Het gebruik van derde keus middelen betrof 0,17 DDDAS. In 2015 bedroeg het gebruik14,13DDDAS.
- Het gebruik van antibiotica bij vermeerderingsbedrijven (groot)ouderdieren is relatief laag met 3,30 DDDAS. Het gebruik fluctueert sinds 2014 rond de drie DDDAS. Het derde keus middelengebruik bedroeg 0,57 DDDAS.
- Bij opfok (grootouderdieren) bedroeg het gebruik 12,17 DDDAS. Dit is 5 procent lager dan in 2015. Het derde keus middelen gebruik bij opfokbedrijven bedroeg 1,58 DDDAS.
Legsector
- In de legsector is het antibioticagebruik laag. Het totale gebruik in 2016 bij alle pluimveebedrijven bedroeg 1,20 DDDAS. Het gebruik is de laatste twee jaar iets toegenomen. Het derde keus middelengebruik is met 0,01 DDDASzeer laag. In het rapport vindt u ook de cijfers over het gebruik van antibiotica in de verschillende deelsectoren.
Kalkoensector
Het gebruik van antibiotica in de kalkoensector bedroeg 27,58 DDDAS. Ten opzichte van vorig jaar is het gebruik van antibiotica gedaald met ongeveer 26 procent.
Antibiotica-aanpak
In de antibiotica-aanpak van de pluimveesector zijn per deelsector maatregelen geformuleerd, gericht op het terugdringen van het antibioticagebruik in het algemeen of specifieke antibiotica in het bijzonder (derde keus middelen, colistine). De basis van de aanpak is dat antibiotica ingezet moeten kunnen worden, indien nodig. Maatregelen mogen niet ten koste gaan van dierenwelzijn en diergezondheid. Er is speciale aandacht voor het relatief hoge derde keusmiddelengebruik bij opfokbedrijven (groot)ouderdieren vlees en bij kalkoenbedrijven, meldt Avined.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Avined
Beeld: Susan Rexwinkel