Betere resultaten bij uitkomst in de stal
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/65/788/foto_3.-detail.jpg)
Dat waren de belangrijkste conclusies op de sectordagen vleeskuikens in het Belgische Geel en Tielt.
Goede start
Ine Kempen, onderzoeker Proefbedrijf Pluimveehouderij, onderzocht van april 2015 tot juni 2017 goede opvang van vleeskuikens op het proefbedrijf in Geel. Het project werd ondersteund door de Vlaamse overheid. Vier groepen met het X-treck systeem van Vencomatic, vier groepen met One2Born uitkomstdozen in de stal en 6 groepen met het homehatchingsysteem van Pe-Da werden gedurende drie ronden getest. Hiervoor werden gangbare kuikens, Ross 308, opgezet.
Op maandag werden de eieren opgezet en op donderdag kwamen de eieren, van dezelfde vermeerderaar, uit in de broederij. Alle kuikens hadden hetzelfde klimaat en voer, lichtte Kempen toe.
Het One2Born en Pe-Da systeem met rekjes waarop de broedeieren geplaatst worden, zijn laagdrempelige systemen. Een vleeskuikenhouder kan daarmee snel starten en uitproberen of het laten uitkomen bevalt. Voor de lange termijn is investering in een X-treck systeem wellicht een betere optie, aldus Kempen.
Behoud cyclusduur
Gedurende drie rondes zijn de productieresultaten van de X-treck vergeleken met de broederijkuikens.
De resultaten laten een positief effect van uitkomen in de stal zien. Hierbij moet wel de opmerking geplaatst worden dat deze cijfers gebaseerd zijn op de kleine groepen van minimaal 1.000 kuikens. Die kunnen niet een op een doorgetrokken worden naar een stal van 60.000 kuikens, merkt Kempen op.
Alle drie de uitkomstsystemen in de stal laten betere productiecijfers zijn. Als het uitkomen in de stal ingepast kan worden in een 7 weken cyclus levert het geld op. Het verlies van een 0,5 week per ronde wordt niet gecompenseerd door de extra meeropbrengst. Tijdens de leegstand heeft de vleeskuikenhouder die eieren opzet meer werk in dezelfde tijd. Lukt het om die arbeid in te vullen dan is het interessant om de kuikens in de stal uit te laten komen, aldus Kempen. Een vleeskuikenhouder merkte op dat je wel drie dagen extra managementaandacht nodig hebt voor de eieren; dat kan een argument zijn om het niet toe te passen of een argument om het wel te doen omdat de uitdaging groter is.
Dierwelzijn en -gezondheid
Tegelijkertijd onderzocht Ingrid de Jong, senior onderzoeker pluimveegedrag en -welzijn van Wageningen Livestock Research, met de projectpartners Vencomatic, Broederij van Hulst en het ministerie van EZ, het effect van uitkomen in de stal op dierwelzijn en diergezondheid op het proefbedrijf in Geel en in een eerdere proef op praktijkbedrijven met een X-treck systeem en een controlestal.
Naast de betere productieresultaten is het grote voordeel dat het drogere strooisel door de betere mestkwaliteit minder voetzoollaesies en hakdermatitis geeft. Voor Nederlandse vleeskuikenhouders is het daarmee makkelijker om te voldoen aan de eisen die in de Vleeskuikenrichtlijn worden gesteld. Dat levert in Nederland een beter financieel resultaat op, zei De Jong.
Kuikens die in de stal uitkomen hebben minder stressvolle start, zijn zeer rustig en piepen nauwelijks. Ze ondergaan minder handelingen en hoeven niet op transport en hebben direct water en voer tot hun beschikking. Het onderzoek toonde aan dat kuikens afkomstig van de broederij aantoonbaar meer stress en onrust laten zien dan X-treck kuikens. Dit onderzoek leverde geen effect op darmontwikkeling vanaf dag 8 op, maar dit sluit niet uit dat er voor die leeftijd wel verschillen aanwezig waren. De wijze van uitkomst maakt geen verschil uit voor de kwaliteit van de bewegingen van de kuikens. Ook was er geen verschil in de uitslag van secties. Het gedrag is bij kuikens die in de stal uitkomen, duidelijk rustiger, wat zichtbaar is tot slachtleeftijd, besloot De Jong.
Dag 40 | Stalkuiken | Broederijkuiken |
Cum. Uitval % | 3 | 4 |
Gewicht dag 39 | 2792 | 2729 |
Voederconversie 2500 | 1 | 1 |
Productiegetal | 432 | 420 |