Meer stoppers door Brabants veehouderijbeleid
Dat heeft bureau Connecting Agri & Food berekend. Provincie Noord-Brabant wil met het zogenaamde duurzaamheidsbeleid een versnelde verduurzaming van veehouderij afdwingen. Bedrijven moeten in 2020 in plaats van in 2028 voldoen aan zwaardere eisen om de ammoniakemissie te beperken.
Bedrijven die willen uitbreiden, moeten bovendien tien procent afromen van het staloppervlak als zij de rechten van een stoppende boer overnemen.
Onder de inkomensgrens
Naast meer stoppers zal het beleid ook zorgen voor een grotere groep ondernemers van bijna 300 veehouders na 2020 onder de inkomensgrens van 23.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid belanden. Het beleid Verder wordt de schaalvergroting aangewakkerd.
Als het beleid niet verandert, zal in 2020 57 procent van de varkenshouders onder deze grens uitkomen; met het nieuwe Brabantse beleid is dit 67 procent.
Omvang varkensstapel
Volgens Bureau Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies, zal de omvang van de Brabantse melkvee-, varkens- en pluimveestapel min of meer gelijk blijven. Door het grote aantal stoppers zal de veestapel tijdelijk wel afnemen. De verwachting is dat de varkensstapel tussen 2020 en 2024 iets zal afnemen
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek