Leghennenhouder ontwikkelt mobiele pluimveestal
Dat schrijft het Eindhovens Dagblad vrijdag 9 juni. Er is plek voor 240 kippen en negen hanen. Meer kan niet want anders moet ik een vergunning aanvragen en dat betekent weer een hoop rompslomp, zegt Van Agt tegen het Eindhovens Dagblad.
Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit, er is een systeem dat regenwater opvangt en zuivert en de hennen gaan 's avonds veilig op stok. De mobiele stal is uitgerust met zitstokken, een mest- en eierband en ventilatoren. Zo nodig kan er een overdekte uitloop worden gecrerd. Om vossen buiten te houden gaat de caravan automatisch op slot zodra het donker wordt. Van Agt blijft via zijn telefoon op de hoogte van wat er in de caravan gebeurt.
Kloof dichten
Met zijn mobiele pluimveestal hoopt Van Agt de kloof tussen stad en platteland enigszins te dichten. Hij werkte zijn idee uit in het kader van een wedstrijd werd uitgeschreven waarin ondernemers gezocht werden die kansen zagen langs de Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven.
De pluimveehouder heeft inmiddels negen staplekken voor zijn mobiele pluimveestal geregeld. Allemaal langs de Groene Corridor. Op grond van de gemeenten Eindhoven en Oirschot, maar ook de Philips Fruittuin en terreinen van Brabants Landschap en het ministerie van Defensie. Het blijft overigens niet bij n exemplaar. Als deze op 29 juni officieel geopend wordt, beginnen we direct aan de bouw van mobiele pluimveestal nummer twee.
Bekijk de foto van de mobiele leghennenstal op de website van het Eindhovens Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Eindhovens Dagblad
Beeld: Agrio archief