Overheid broedt op nieuw plan extra ammoniakreductie
De vermelde effecten in het rapport van ammoniak - via secundair fijnstof - op de longfunctie onderstrepen de noodzaak van de verdergaande reductie van ammoniakemissie in de veehouderij. Het ministerie van Economische Zaken meldt dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en zijn collega Dijksma van Infrastructuur en Milieu gaan verkennen of het bestaande pakket aan maatregelen aanvulling behoeft. Daarbij zullen ze ook het nog uit te brengen advies van de Gezondheidsraad betrekken over onder andere ammoniak en secundair fijnstof dat mede door ammoniakemissie wordt gevormd. Verdere besluitvorming zal echter plaatsvinden door het volgende kabinet. Dat schrijven Van Dam en Dijksma aan de Tweede Kamer.
Gefaseerde aanscherping
Het huidige beleid van het kabinet is er al op gericht de uitstoot van ammoniak de komende jaren verder terug te brengen, schrijven Dijksma en Van Dam. In het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) worden met het Besluit emissiearme huisvesting de reductie-eisen voor ammoniakemissie uit stallen de komende jaren gefaseerd aangescherpt. Bij nieuwbouw voor melkvee gebeurt dat in 2018 en voor grote varkens- en pluimveehouderijen in 2020. Bij nieuwbouw voor vleeskalveren vanaf 2020.
Andere stimulansen
Verder wordt via bijlage 2 van de Regeling ammoniak en veehouderij gestimuleerd dat in de melkveehouderij de ammoniakemissie verder wordt verlaagd door het toepassen van voer- en managementmaatregelen en van weidegang. Ook kan de implementatie van het Actieplan Vitalisering varkenshouderij aan de emissiereductie van ammoniak bijdragen. De uitstoot van ammoniak door de varkenshouderij en pluimveesector is in 2015 als gevolg van schonere stalsystemen gedaald. Dat meldt het RIVM in het rapport Informatieve Inventory Report 2017.
Plafond
In datzelfde rapport geeft het instituut aan dat de totale uitstoot van ammoniak in Nederland in 2015 licht is gestegen ten opzichte van 2014. Met een uistoot van 127,6 kiloton voldoet dit nog steeds aan het Europees gestelde plafond. De toename komt volgens het RIVM vooral doordat in de agrarische sector meer kunstmest is gaan gebruiken.