'Met integrale staloplossingen fijnstof uitstoot verlagen'

Dat zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan in reactie op de fijnstof plannen van de overheid. Het demissionair kabinet wil dat de uitstoot van fijnstof uit bestaande stallen binnen tien jaar voor de helft omlaag gaat en voor nieuwe stallen met 70 procent daalt.
De NVP-voorzitter vraagt zich af wat het beginpunt is. Moet de fijnstof uitstoot van bestaande stallen waarin nog geen aanpassingen zijn gedaan 50 procent worden verlaagd? Of (ook) van stallen waarin al aanpassingen zijn gedaan? En wat is het referentiejaar?, vraagt ze zich af. Het kabinet moet hier duidelijkheid over verschaffen.
Alle sectoren
Ook wil ze weten of pluimveehouders kunnen salderen. Moet een pluimveehouder al zijn stallen op zijn bedrijf aanpassen of is het voldoende om de uitstoot van n stal fors te verlagen zodat in de andere stallen niks aangepast hoeft te worden. Verder wil ze weten of je ook in gebieden kunt salderen. Als n pluimveehouder in een gebied de uitstoot sterk verlaagt, hoeven zijn buren dan minder te doen?
De NVP-voorzitter vraagt zich ook af of alle houderijsystemen in alle deelsectoren elk 50 procent moeten verlagen. Het moet wel effectief en betaalbaar zijn. De uitstoot van fijnstof van kolonie leghennenbedrijven is bijvoorbeeld nihil. Een nog verdere verlaging zet sectorbreed geen zoden aan de dijk.
In principe vindt de Haan dat mits effectief en betaalbaar alle deelsectoren bij moeten dragen aan de reductie. Ook biologische en vrije uitloop leghennenhouders. Begin van dit jaar was er sprake van de biologische sector mogelijk te ontzien toen De Haan namens de NVP nog met de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur & Milieu en Volksgezondheid hierover sprak.
Erkenning moet sneller
De Haan vindt dat technieken sneller erkend moeten kunnen worden. Daarvoor moet volgens haar de Rav-erkenning op de schop. Pluimveehouders moeten sneller uit beter betaalbare technieken kunnen kiezen. Dan helpt het niet mee dat een Rav-erkenning drie jaar duurt en heel veel geld kost. Dat moet veel sneller en goedkoper kunnen zonder teveel openbaarheid over technische werkingsprincipes.
Leveranciers van technieken klaagden ook al over de TacRav. Als een techniek een Rav-erkenning heeft dan kunnen andere bedrijven het relatief eenvoudig nabouwen. Dat zag je onder meer bij warmtewisselaars en warmteheaters. Toen het eerste bedrijf de Rav-erkenning had, profiteerden andere leveranciers hiervan die de techniek nabouwden. Dat moet volgens de Haan anders. Leveranciers van veelbelovende technieken zeggen nu tegen mij ik neem geen Rav-erkenning omdat mijn concurrent hiervan kan profiteren.