Antibioticagebruik bij vleeskuikens daalt met 30,1 procent
Dat maakte de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) maandag 29 mei bekend. De grote daling in de vleeskuikensector is opmerkelijk en valt vermoedelijk voor een deel toe te schrijven aan de toename van het gebruik van trager groeiende rassen voor de Nederlandse consumentenmarkt. De eerdere stijging in antibioticumgebruik in 2014 is hiermee teniet gedaan en sinds 2009 is er in de vleeskuikensector een daling van 72 procent gerealiseerd, schrijft de SDa in haar rapport.
De SDa vindt het positief dat de kalkoensector dit jaar voor het eerst ook een aanzienlijke daling in het gebruik laat zien. Het expertpanel van de SDa hoopt dat de sector deze daling komend jaar zal voortzetten. Het expertpanel acht het noodzakelijk het gebruik in deze sector verder te verlagen.
Meer tweede keus middelen
De daling in gebruik van antibiotica over de afgelopen jaren ging in de meeste diersectoren gepaard met een toename van het aandeel van eerste keuze antibiotica, behalve bij vleeskuikens en kalkoenen. In deze diersectoren nam het aandeel in gebruik van tweede keuze antibiotica relatief toe.
Deze relatieve toename vraagt komende jaren aandacht, omdat dit voor het tegengaan van de ESBL-resistentieontwikkeling en -verspreiding van belang is. Het zou wenselijk zijn om de relatieve bijdrage van tweede keuze middelen aan het totaal gebruik verder te verlagen in de vleeskuiken- en kalkoensector, schrijft de SDa in haar rapport.
Uit navraag bij pluimveedierenartsen blijkt dat pootproblemen als gevolg van enterokokken bij vleeskuikens een relatief veel voorkomende aandoening is. Veel pluimveedierenartsen zetten tweedekeus middel amoxicilline in tegen dit probleem omdat dit in de praktijk veel beter werkt dan eerste keus middel doxycycline. Dit is volgens de pluimveedierenartsen een belangrijke reden waarom het gebruik van tweede keus middelen in de vleeskuikenhouderij relatief hoog is.
Minder veelgebruikers
In de vleeskuikensector is het aantal bedrijven dat veel antibiotica gebruikt en daardoor in het actie- en signaleringsgebied zit, sterk gedaald van 30 naar 19 procent. Dat betekent dat 81 procent van de vleeskuikenhouders in het streefniveau van minder dan 15 dierdagdoseringen zit. Steeds meer vleeskuikenbedrijven gebruiken zelfs helemaal geen antibiotica meer. Overigens rekent de SDa met een streefniveau van kleiner dan 15 dierdagdoseringen en de sector met een streefniveau van kleinder dan 17 dierdagdoseringen.
Er is sprake van een hoog gebruik in het niet door de SDa gemonitorde deel van de pluimveesector (overig pluimvee 103 kg). Dit hoge gebruik valt volgens de sector terug te voeren tot gebruik bij de (groot)ouderdieren in de vleeskuikensector en dan vooral bij opfokbedrijven ouderdieren en in mindere mate bij productiebedrijven ouderdieren. Dit vraagt volgens de SDa om nader onderzoek en beleid van de sector om tot verlaging van antibioticagebruik te komen.