'Hoe meer concepten hoe beter'
Met onderscheidende kipconcepten pakken we namelijk marge. En als wij geld verdienen profiteren de vleeskuikenhouders die aan ons leveren ook. Dat zei directeur Peter Poortinga van Plukon donderdagavond 18 mei aan het eind van de discussie De Pluimveewereld draait door op het Pluimvee Symposium in Eersel (NB).
De Vlaamse landbouwjournalist Jacques van Outryve is minder enthousiast over het toegenomen aantal concepten in de landbouw. Volgens hem komt er een clash tussen de ketens oftewel een strijd tussen de concepten. Als er te veel concepten komen kunnen retailers hier misbruik van maken door lagere prijzen te bieden waarvan uiteindelijk de boeren de dupe worden.
Concepten zijn een ballon
Ook vindt hij dat veel concepten geen stevig fundament hebben. Veel concepten zijn een ballon die met n negatieve tweet doorprikt kunnen worden, waarschuwt Van Outryve. De landbouwjournalist noemde het voorbeeld van Zeeuwse mosselen. In de media werd bekend dat deze helemaal niet uit Zeeland komen. De fabrikant veranderde daarom de naam naar Zeker Zeeuwse mosselen.
Hoe ver wil je gaan? De volgende keer heten ze Zeer Zeker Zeeuwse mosselen en de keer daarop Zeer, zeer zeker Zeeuwse mosselen. Het zelfde kun je doen bij vrije uitloop eieren die opeens Zeer zeker vrij uitloop eieren heten of bij kipconcepten. Hiermee wou hij de aanwezigen waarschuwen dat concepten een stevig fundament moeten hebben.
Luchtmachtofficier Daan Storm van Leeuwen viel het op dat er tijdens het Pluimvee Symposium Vlees veel gediscussieerd werd over technische zaken maar dat het nauwelijks over consumenten ging. Volgens hem is dat een gemiste kans en moet de pluimveesector daar meer aandacht aan schenken. Dat zei hij na afloop van de discussie.
Scenario denken
Tijdens het voorstelrondje vertelde de luchtmachtofficier dat in het leger veel aan scenario denken wordt gedaan. We bedenken het meest waarschijnlijk, het meest rampzalige en het meest verrassende scenario en maken daarna een plan hoe we moeten handelen in alle drie scenarios.
Poortinga gaf net als een aantal vleeskuikenhouders aan dat ze bij Plukon ook aan scenario denken doen. Als we op een locatie van ons tijdelijk stil ligt door brand of omdat er in de buurt een vogelgriep uitbraak plaatsvindt dan kunnen we de productie op een andere locatie opschalen. We hebben met het personeel afgesproken dat ze met de bus naar een hotel gaan in de buurt van een andere locatie van ons.
Bij onze locatie in Wezep woedde eind maart een grote brand. Tien dagen daarna hadden we de zaken weer op de rit. Al tijdens de brand startte ons plan om de productie van deze afdelingen naar de overige locaties van Plukon in Dedemsvaart, Blokker en Ommel te verplaatsen.
Flexibel zijn
Ook vleeskuikenhouder Johan Leenders uit Swifterband doet aan scenario denken. We hebben een stal gebouwd voor scharrelvleeskuikens waar we ook reguliere vleeskuikens in kunnen houden als de situatie daar om vraagt. Een aantal andere vleeskuikenhouders waaronder Bart Janssen uit Zuidvelde (Dr.) gaf aan dat ze een tweede tak hebben om risicos te spreiden.
Van Outryve is daarentegen geen voorstander van scenario denken. In mijn lange carrie heb ik gemerkt dat scenarios in de landbouw vrijwel nooit uitkomen, zei de ervaren landbouwjournalist. Boeren moeten flexibel zijn in plaats van zich te richten op n scenario omdat het toch altijd weer anders loopt.
Niet alleen boer schuldig
Tijdens de discussie werd ook stilgestaan bij de salmonella problematiek. Volgens Danny Coulier, vleeskuikenhouder en voorzitter van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond is niet alleen de vleeskuikenhouder schuldig bij een uitbraak. Uit Vlaams onderzoek blijkt dat containers regelmatig besmet zijn met salmonella. Ook voer kan besmet raken met salmonella. Salmonella daarom een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid waar ook slachterijen en voerfabrikanten hun steentje aan bij moeten dragen.
Poortinga was hier deels mee eens. Als een vleeskuikenhouder waarmee we een contract hebben, wordt getroffen door een salmonella besmetting gaan we er samen met hem alles aan doen om hier vrij van te worden. Daarbij moet de vleeskuikenhouder wel willen. Daarmee bedoelt de directeur dat de vleeskuikenhouder de aanpak van Plukon moet volgen. Een vleeskuikenhouder die eenmalig op vrije basis kuikens aan Plukon levert, helpt de slachterij niet om salmonellavrij te worden.
De directeur benadrukte ook nog dat Plukon wil uitbreiden in conceptkip en ze hiervoor nog nieuwe vleeskuikenhouders zoeken.