'Tegentrend van globalisering is glocalisering'
Afgezien van de globale ontwikkeling is Europa zelf haar grootste vijand. Met de Brexit valt Europa een beetje uit elkaar en worden de Britten ineens onze tegenstanders.
Daarnaast zorgt gold plating (telkens een nieuwe laag van regels) ervoor dat de Europese wetgeving steeds verder worden aangescherpt en dat het level playing field op wereldniveau steeds lastiger wordt. Europa zou zich zomaar uit de markt kunnen prijzen.
MVO
Van Outryve wijst er ook op dat wat Europa als belangrijk ervaart, zoals dierwelzijn en milieu, in China totaal geen rol speelt. Maatschappelijk ondernemen heeft in China een andere betekenis dan in Nederland." Europa moet zich dus niet blindstaren op deze productiefactoren als het om de wereldmarkt gaat.
Goede buur
Wellicht moet de EU en Nederland zich veel meer richten op de aangrenzende land. Beter een goed buur dan een verre vriend, stelt Van Outryve, waarmee hij doelt op China als redder in nood van exporterend Europa. Oekrae zou wel eens veel belangrijker kunnen worden voor Europa. De trend van globalisering heeft namelijk ook een tegentrend, die van glocaliseren. Produceren voor de eigen regio.
Nieuwe zijderoute
Daarnaast voorziet de Belgische journalist dat het klimaat straks voor andere voedselstromen en handelsroutes gaat zorgen. Er komt een nieuwe zijderoute en als je wilt exporten, moet je aan die nieuwe zijderoute liggen. De vraag is dus of wij aan die route liggen en landbouw bedrijven voor de rest wereld.
Landenkenmerken
Om een indicatie te geven of Europa voor de komende decennia deel uit zal maken van de handelsstromen, heeft Van Outryve een schema ontwikkeld met groen en rode landkenmerken. Rood voor de afwezigheid of problemen en groen voor de aanwezigheid en mogelijkheden van een land.
Met deze zwakte- en sterkteanalyse is meteen een duidelijk beeld te maken tussen landen en regios. Nederland en Europa hebben gelukkig vele groene landkenmerken voor de productie van landbouwproducten.