Rabobank verloochent zijn roots niet langer
Het betreft experimentele financieringen, die de Rabobank onderbrengt bij Rabo & Co. Met deze formule grijpt de bank terug op het gedachtengoed van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, die het idee van de coeratieve beweging ontwikkelde.
In 1864 stichtte Raiffeisende eerste kredietunie. Daarbij werden vermogende boeren gekoppeld aan boeren die geld nodig hadden. Bij Rabo & Cogaat het geld echter direct van de vermogende particulier naar de geldbehoevende onderneming. De Rabobank blijft als intermediair en als belangrijkste participant de financiering beheren, maar zonder haar eigen balans volledig in te zetten.
Geen 'nee' meer verkopen
Aangescherpte regels maken dat de Rabobank meer geld moet aanhouden en ondernemers met een kredietaanvraag vaker nee moet verkopen. Daarnaast zoeken vermogende investeerders in een ongunstige spaarklimaat naar nieuw rendement. Voor de Rabobank aanleiding om te kijken of en hoe deze twee bij elkaar te brengen zijn. De financiers zijn private banking-klanten met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 1 miljoen euro. Het minimale aandeel in een krediet van een onderneming is 100.000 euro.
Uitbreiding pilot
In 2016 startte een pilot met tien deelnemers, die deels uit de land- en tuinbouw en het mkb komen. Deze maand wordt de pilot uitgebreid en komen er meer deelnemers bij. Als de proef succesvol is, wil Rabobank Rabo & Co introduceren op de markt. Op het onlineplatform Rabo & Co kan een deelnemende ondernemer aan de pilot zijn kredietaanvraag publiceren. De bank zegt hoge verwachtingen van deze vorm van financieren en spreekt van grote belangstelling onder de klanten.