'Vegetarische kip is kans voor pluimveesector'

Dat zei Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten dinsdag 2 mei tijdens een symposium voor legpluimveehouders van Agromix en ABN Amro in Barneveld. De agrarische sector moet meer gaan omdenken en tegenstanders gaan omarmen, stelt Zanders. Gangbare kip, biologische kip en vegetarische kip kunnen volgens de lector naast elkaar bestaan.
Veel pluimveehouders hadden kritiek op de komst en naam van vegetarische kip. Maar feit is dat 800.000 Nederlanders tegenwoordig vegetari is en 6 miljoen Nederlanders flexitari is en n of meerdere dagen per week geen vlees eet. Pluimveehouders moeten zich hiervan bewust zijn.
Ei beste vleesvervanger
Zanders verwacht dat het aandeel consumenten in Nederland dat n of meerdere dagen geen vlees eet de komende jaren verder stijgt. Klimaat en milieu worden de komende jaren de belangrijkste issues voor aankoop van voedingsmiddelen van consumenten. Om het klimaat te sparen gaan steeds meer Nederlandse consumenten minder vlees eten.
Volgens Zanders is dit geen bedreiging maar een kans. De milieubelasting van ei en kip is erg laag. Lager dan van varkens- en veel lager dan van rundvlees. Ei is vanwege de lage CO-2 foodprint en gezondheidsvoordelen de beste vleesvervanger. Hier moet de pluimveesector gebruik van maken door deze voordelen duidelijk naar buiten te communiceren.