Fotoserie: Anticondensor, mestverbranding en YPP genomineerd
Voor de vleessector zijn de volgende drie innovaties genomineerd:
Anticondensor
Om vochtig strooisel in vleeskuikenstallen tegen te gaan, warmt Roan Boon sinds april vorig jaar koud bronwater op tot ongeveer 26 graden. Condenswater op de waterleidingen en drinknippellijnen in de stallen zorgde aan het begin van de drinklijn voor nat strooisel, terwijl de rest van de stal goed droog was. Het idee komt uit de kalverhouderij waar opwarmen van drinkwater gangbaar is, en blijkt in de stallen van Boon ook goed uit te pakken.
Boon heeft een eigen installatiebedrijf en ontwikkelde voor het opwarmen samen met een collega-installateur een warmtewisselaar die het water volgens een vastgestelde curve opwarmt. De condens op de waterleidingen en drinknippellijnen is volledig verdwenen en het strooisel is droger.
Daardoor verlaagde hij zijn voetzoolscore naar 0 en 1 punt, verdween de voerdip rond de vier weken, gebruikt hij minder antibiotica en verbeterde de voederconversie met acht punten. Boon controleert wekelijks de waterkwaliteit en heeft tot nu toe nog geen hoger kiemgetal gehad. De investering verdiende de vleeskuikenhouder met twee rondes terug.
Mestverbrander op eigen erf
Mestverbranding op het eigen erf en met de warmte vleeskuikenstallen verwarmen. Dat perspectief lonkt door een samenwerking van adviesbureau Daniels Smart Energy met een gespecialiseerde machinefabrikant uit Duitsland. Samen ontwikkelden ze een computergestuurde roterende verbrandingskamer met een keramische binnenkant.
Het gepatenteerde concept zorgt volgens Daniels voor een zeer volledige verbranding van kippenmest en een voldoende lange levensduur van de machine om rendabel te zijn. De warmte die vrijkomt is voldoende om jaarrond de stallen mee te verwarmen en de overtollige mest te drogen; een besparing op kosten van gas en CO2-uitstoot.
Bovendien heeft de resterende mest als mineraalrijke as een verkoopwaarde. Het adviesbureau kreeg voor dit concept als eerste een vergunning van de NVWA om kippenmest op boerderijschaal te mogen verbranden. De eerste verbrander is bijna in gebruik. Het wachten is op een goedgekeurde omgevingsvergunning.
Young Poultry People
Young Poultry People (YPP) is een initiatief van zes jonge gepassioneerde vleespluimveehouders die richting de jonge consument een positief imago wil neerzetten van de vleespluimveesector. Mart Coolen uit Helden, zoon van een vleeskuikenhouder en beoogd bedrijfsopvolger, is de voorzitter. De jonge consument bereikt de YPP via social media: Instagram bijna 200 mensen en Facebook ruim 1.300 mensen.
Daar laten ze hun bedrijven van binnen zien en geven ze uitleg over wat ze doen en waarom dat op die manier wordt gedaan. Met name binnen Facebook vinden discussies plaats en komen geregeld vragen binnen die ze beantwoorden. Antwoorden brengen ze ook in de vorm van videos zodat heel transparant wordt hoe de vleeskuikens gehouden worden.
YPP probeert een organisatiestructuur met leden op te zetten, zodat meer jonge vleespluimveehouders meedoen om de sector te promoten en de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Daarvoor komen ook bijeenkomsten, waarvan de eerste in juli staat gepland. Daarnaast wil YPP jongeren enthousiasmeren en bewust maken van de carriemogelijkheden in de vleespluimveesector.