'Vorig jaar kostte broedeihandelaren veel geld'
Dat zeggen broedeihandelaren Arno van de Steeg van Pluriton, Jeroen Zantingh van Haanstra en Carl Destrooper van Incubel (Belgabroed).
De zeven vermeerderaars die aan Plumex leverden hebben volgens de handelaren gemiddeld 300.000 euro schade geleden omdat ze noodgedwongen voor de vrije markt moesten produceren. Volgens de handelaren viel de pijn bij vermeerderaars met contracten nog wel mee.
Voergeld
In Vlaanderen hebben veel vermeerderaars vorig jaar geld verdiend. Ongeveer 60 procent van de 130 vermeerderaars in Vlaanderen werkt op basis van voergeld met bonussysteem. Vaak met driejarige contracten. De overige 40 procent werkt volgens een contractprijs, schat Destrooper in.
Vermeerderaars die werken op basis van voergeld verdienen meestal geld. Ze profiteren niet van de hoge prijspieken. Maar zijn ook niet de dupe van de diepe dalen. Hun inkomen is wat stabieler.
Wel vindt hij dat de prijzen verder moeten stijgen. De kostprijs voor een broedei ligt voor een vermeerderaar in Nederland en Belgitussen de 18,5 en 19 eurocent. De prijzen moeten wel stijgen omdat niemand langdurig onder de kostprijs kan produceren, stelt Destrooper. Met de prijzen van nu kunnen vermeerderaars het een tijdje volhouden. Maar kunnen ze geen nieuwe stal bouwen.
Vakblad Pluimveeweb
Lees het uitgebreide marktverhaal over de broedeimarkt in vakblad Pluimveeweb die vrijdag 28 april verschijnt.Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.