Video: Klimaat en strooisel vragen aandacht in Windstreekstal
Vleeskuikenhouder Robert Nijkamp uit Raalte kan uren vertellen over zijn ervaringen met de Windstreekstal. Op de gezamenlijke studiedag van WPSA, Agrivaknet en VGP deelde hij zijn ervaringen met de dierenartsen, bedrijfsadviseurs, erfbetreders en sectorgenoten.
De Windstreekstal meet 23,5 bij 90 meter met 3,5 en 11,5 meter hoge zijgevels. De scharrelruimte van 1.000 m heeft een hellende vloer. Bekijk hier de fotoreportage van de opening.
Temperatuur loslaten
Naast de 26.000 scharrelvleeskuikens in de Windstreekstal houdt Robert, in twee stallen 44.000 scharrelvleeskuikens en 40 melkkoeien. Robert: We zijn nu 1,5 jaar bezig en leren elke dag bij. We hebben alle seizoenen meegemaakt en de belangrijkste les is dat we de temperatuur los moeten laten. In de stal hangen twee rijen broedkappen met infraroodverwarming en verlichting waar de kuikens gelost worden en de eerste tijd verblijven. De temperatuur onder de broedkappen varieert enorm. Robert meet al jaren de kuikentemperatuur en toont diverse tabellen en grafieken. De kuikentemperatuur is redelijk constant dus de ruimtetemperatuur zal wel niet zo spannend zijn. Ook het kuikengewicht in de Windstreekstal is vergelijkbaar met de bestaande stallen. De temperatuurcontrole hebben we dus losser gelaten, zegt Robert. De gevoelstemperatuur ligt bij infrarood verwarming hoger. De energiebesparing met de broedkappen is 75 procent.
Ammoniak- en fijnstofreductie
De verwachte reductie in ammoniak, geur en fijnstof is 60 tot 80 procent. De strooiselkwaliteit is een ander punt van aandacht. Onder de broedkap is de bezetting hoog. Daar komt veel mest maar door de straling is die altijd mooi rul. Net naast de kap slaat het strooisel dicht. Nijkamp loste dit op door de kap iets hoger te hangen.
Automatische strooiselverwijdering is er nog niet. Nijkamp is er druk mee doende en hoopt het dit najaar operationeel te hebben.
Voerconversie en groei goed
De Windstreekstal heeft computergestuurde ventilatie maar Nijkamp stuurt nog handmatig aan. De praktijk leert continue. Ik wil met de Windstreek dezelfde resultaten halen als in mijn twee gangbare stallen, zegt Nijkamp. Dat is gelukt. De eerste koppels gaven een 2-3 punten hogere voerconversie maar vanaf april 2016 zijn de voerconversie en groei in de Windstreekstal gelijk aan de traditionele vleeskuikenstallen. Ik ben continue druk met meten. In de Windstreekstal is het moeilijker te bepalen wanneer te starten met ventilatie. We hebben ook geleerd de broedkappen al op dag 1 aan te zetten. Dan wennen de kuikens aan het geluid. In een gangbare stal is altijd lawaai, hier niet. De invloed van wind in de stal is groot. Nijkamp let goed op het gedrag van de kuikens en check of de voer- en wateropname goed is en varieert de hoogte van de kap. Het kuiken zoekt zelf de juiste plek op.
Interactief ontwerp
De Windstreek stal is geschikt voor alle soorten vleeskuikens. Scharrelvleeskuikens waren bij de start markttechnisch gezien de beste optie. De Windstreek stal is na jaren van interactief ontwerp vanuit diverse disciplines ontstaan en is volgens Bram Bos, onderzoeker WUR, ook toepasbaar voor reguliere vleeskuikens, leghennen of in andere klimaten.
Bekijk hier een Windstreekfilmpje over de opening van de stal
https://www.youtube.com/watch?v=tJuXPubAXJw