Buizenverwarming Rav-erkend voor opfok VB
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/64/879/knipsel-buizenverwarming-ook-voor-opfok-vb-300x225_2.-detail.jpg)
Dat meldt Hoeve Advies woensdag 12 april 2017 op haar website. De oorspronkelijke metingen voor ammoniak bij buizenverwarming zijn uitgevoerd op vier locaties met vleeskuikens. Voor vleeskuikens is een emissiefactor vastgesteld van 0,012 kg per dierplaats per jaar, welke op 11 april jongstleden opde Rav-lijst isgepubliceerd.
Bij het indienen van de Rav-aanvraag is ook gevraagd om een afgeleide factor voor (groot)ouderdieren van vleeskuikens in opfok, aangezien deze stallen ook met volledig strooiselvloer zijn uitgerust.
Door middel van een rekensystematiek die de Tac-Rav ook bij andere staltechnieken heeft toegepast is een emissiefactor voor (groot-)ouderen van vleeskuikens in opfok vastgesteld van 0,144 kg NH3 per dierplaats per jaar.
85 procent lager
De emissie van buizenverwarming bij vleeskuikens (E 5.15) is gemeten en vastgesteld op 0,012 kg ammoniak per dierplaats per jaar, dat is 85 procent lager dan de authentieke emissiefactor voor vleeskuikens in traditionele stallen van 0,080 kg ammoniak per dierplaats per jaar (E 5.100).
De authentieke emissie van (groot-)ouderdieren van vleeskuikens in opfok is nooit gemeten. Het is een afgeleide van andere diersoorten. Daarom wordt bij het verder afleiden zekerheidshalve gerekend met de helft aan reductie, ofwel 42,5 procent t.o.v. de emissie van traditionele stallen met een emissiefactor van 0,250 kg per dierplaats per jaar (E3.100). Dat leidt tot een ammoniakemissie voor opfok-vb stallen met buizenverwarming van 0,144 kg ammoniak per dierplaats per jaar (E 3.9).
De randvoorwaarden van het stalsysteem zijn vastgelegd in E 3.9BWL2017.01.
Niet erkend voor fijnstofreductie
Het buizenverwarmingssyteem is nog niet Rav-erkend voor fijnstofreductie. Opfokkers van vleeskuikenhouderdieren moeten nu nog in een andere techniek investeren om aan de fijnstofeisen te voldoen, zegt Hoeve.
We denken er over om metingen te laten doen naar de fijnstofuitstoot. We hebben namelijk sterk de indruk dat de uitstoot van fijnstof erg laag is. Anders dan bij andere systemen, zoals een warmtewisselaar of warmteheaters vindt er met een buizenverwarmingssysteem nauwelijks (luchtverplaatsing) turbulentie plaats in de stal. Bovendien hoeft er minder geventileerd te worden dan in andere systemen. Door deze twee aspecten is de uitstoot van fijnstof volgens ons laag, stelt Hoeve.