ABN Amro: eierprijzen bio en uitloop gaan stijgen
Dat schrijft de bank maandag 10 april in een vooruitblik op 2017. Wereldwijd gaat kip naar verwachting binnen 10 jaar het meest gegeten vlees van alle soorten worden. Dit heeft te maken met de relatief lage prijs van dit efficit geproduceerde vlees, maar ook met het feit dat er wereldwijd minder religieuze bezwaren zijn tegen het eten van pluimvee. In Nederland is met name duurzaamheid een belangrijk thema, dit zorgt voor druk op de productie.
Beter Leven keurmerk stijgt
Al een aantal jaar is er weinig groei in het aantal bedrijven dat actief is in de pluimveehouderij. De schaalvergroting is aan het stagneren, want ook het aantal kippen neemt af. In 2016 daalde het aantal kippen met 1,1 procent.
Het aantal leghennen neemt sterker af (-3,1 procent), dan het aantal vleeskuikens. In Nederland zal de productie van pluimveevlees volgens de bank verder afnemen, doordat Nederlandse ondernemers zich meer gaan richten op duurzamere varianten van pluimvee waarvoor meer oppervlak per dier nodig is. Uit cijfers van Beter Leven blijkt dat het aantal vleeskuikens en leghennen dat gehouden wordt onder het beter leven keurmerk sterk is gegroeid.
Prijzen blijven onder druk
De prijs van zowel het pluimveevlees als de prijs van eieren is in 2016 gedaald. Belangrijkste oorzaak van de prijsdaling is het hoge aanbod in Europa. Met name in Oost-Europa is de productie van eieren en pluimveevlees toegenomen.
De Europese productie zal ook in 2017 nog hoog zijn en dit zorgt voor een blijvende druk op de prijzen, verwacht ABN Amro. De export speelt een belangrijke rol voor vlees en eieren. Voor eieren is Duitsland een zeer belangrijk exportland, maar voor het pluimveevlees is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke exportmarkt. De gevolgen van de Brexit kunnen vanaf in 2018 een rol gaan spelen voor de export van pluimveevlees.
Opbrengst eieren afgenomen
De lagere prijzen in 2016 voor pluimveevlees werd gecompenseerd door daling van de kosten van voer en eendagskuikens. Hierdoor steeg de voerwinst voor reguliere bedrijven.
De opbrengsten voor eieren nam met gemiddeld 4,9 procent af maar de variatie in resultaten tussen de verschillende houderijsystemen verschilt sterk. Behalve op voliebedrijven nam de voerwinst op de meeste bedrijven toe. Voor de komende jaren geldt dat supermarkten zich richten op het verduurzamen van hun aanbod, wat zal leiden tot verdere groei van deze markt.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: ABN Amro
Beeld: Ingrid Zieverink