Salmonella regeling België herzien
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/64/790/slachterij2.-detail.jpg)
Bemefa, de vereniging van mengvoerfabrikanten, is sinds de oprichting van het salmonellafonds in 2012, de beheerder van het salmonellafonds. Broederijen zijn sinds 2013 lid van het salmonellafonds. Jaarlijks organiseert Bemefa een evaluatievergadering waarvoor alle landbouworganisaties en broederijen uitgenodigd worden.
Toename salmonellabesmettingen
Sinds augustus 2016 is het aantal salmonellabesmettingen in Belgigestegen. Dit gecombineerd met de gewijzigde politiek van het voedselagentschap, FAVV, die strenger optreden ten aanzien van de keuringen waren de aanleiding om de premies te verhogen", zegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal Bemefa. Als oorzaken van de verhoogde salmonellabesmettingen wordt gewezen naar de import van besmette broedeieren vanuit Oost-Europa. Bemefa gaat hierover in overleg met de broederijen.
Bijdrage vleeskuikenhouder verhoogd
Met ingang van 1 april is de bijdrage van de pluimveeproducenten voor het salmonellafonds verhoogd van 1,00 naar 2,50 per 1000 kuikens. Ook is de afwaardering (bij SE/ST), ongeacht de status van de nekvellen na het slachten, verhoogd van 10 naar 35 cent/ kg bij een eerste geval op 6 ronden. Voor een 2de is de afwaardering 40 cent/kg en bij een 3de is er recht op weigering. Deze regeling is van toepassing op een totaal van 6 ronden. Vijf ronden na het eerste positieve geval zal de teller terug op nul worden gezet.
Sinds de oprichting van het salmonellafonds is de bijdrage door de pluimveehouder verlaagd van 6,- naar 0,50 per 1.000 kuikens. In mei 2016 is de premie verhoogd naar 1,- . We proberen een juist evenwicht te bewerkstelligen zodat alle deelsectoren economisch vitaal kunnen blijven", aldus Yvan Dejaegher. Punt is nu wel dat pluimveehouders die goed presteren niet beloond worden. Wellicht dat er in de toekomst een bonus - malus systeem ontwikkeld wordt.