Ewijkse Rondeelstal sluit haar deuren
Willy Derks is nuchter maar tegelijkertijd ook teleurgesteld. Dit is doodzonde. De Rondeel is een mooi concept en ik heb er vijf jaar lang aan getrokken met heel veel passie. Dat het op deze manier ten onder moet gaan.
Derks was vijf jaar geleden de eerste franchisenemer van de Rondeelstal, nadat Cor van de Ven van Vencomatic de eerst Rondeelstal in Barneveld had gebouwd. In binnenland en buitenland werd het concept met schouderklopjes ontvangen en is sindsdien het uithangbord van de Nederlandse leghennenhouderij. Dit was een concept waar zelfs Wakker Dier in geloofde, zegt Derks.Vorig jaar werd er nog een nieuwe stal in Vaassen gebouwd. De zaken leken goed te gaan met Albert Heijnals vaste afnemer.
Geen voercorrectie
De nieuwe stal heeft Derks echter niet gebracht waar hij op gehoopt had en de pluimveehouder kreeg in de afgelopen vijf jaar meerdere tegenslagen te verwerken, zodat hij elk jaar met verlies draaide. De enige betrouwbare partner is Albert Heijngeweest. Ze hebben een vaste extra prijs betaald, die gerelateerd was aan de voerprijs. De andere afnemers hebben nooit een extra prijs met voercorrecties betaald. De eieren werden steeds vaker via de reguliere kanalen afgezet. Een grote horecaonderneming wilde bijvoorbeeld geen extra geld voor de eieren geven. Het was voor hen echt centenwerk.
Een dergelijke afzetstrategie had volgens Derks nooit uitgevoerd mogen worden. De inkomsten bleven daardoor achter op de kosten. Dat de voerleverancier vervolgens ook nog een paar euro meer voor het voer vroeg om een extra graantje van de duurdere eieren mee te pikken, was voor de Ewijkse pluimveehouder een doorn in het oog.
Salmonella uitbraak
In 2014 brak nog eens een heftige salmonella besmetting uit. Het vermoeden bestaat dat dit door de insleep van de Rondeel trays heeft kunnen plaatsvinden. In de eerste instanties was het namelijk de bedoeling dat op iedere Rondeelstal een pakstation zou komen, maar dat is nooit gebeurd. De trays werden naar een ander pakstation gebracht en rouleerden tussen de verschillende Rondeelstallen zonder daadwerkelijk schoon gemaakt te worden. Vanuit een biosecurity oogpunt geen verstandig idee en dit kan bijgedragen hebben aan de salmonella uitbraak.
Geen Milieukeur
De nagel op de doodkist van het Rondeelconcept is de bouw van de nieuwe stal in Vaassen. Doordat deze stal volgens Derks goedkoper is gebouwd en met meer kippen in de stallen voldoet het niet aan de eisen van Milieukeur. De kostprijs is lager, maar de eieren liggen bij Albert Heijnmet het Milieukeurstempel in de schappen. Dat kan volgens Derks niet. Ik vrees dat op deze manier de Rondeel een zachte dood zal sterven.
Uit verschillende hoeken krijgt Derks inmiddels steunbetuigingen en men reageert toch enigszins verbaasd en geschokt. Het vlaggenschip van de Nederlandse pluimveehouderij is een zinkend schip. Iets wat nooit had mogen gebeuren, is de mening van sommigen en moet teruggedraaid worden.
Crowdfunding
Derks heeft in de afgelopen vijf jaar de negatieve aspecten niet naar buiten gebracht om de Rondeel niet te ondermijnen, maar hij is deze week toch in de publiciteit met zijn verhaal getreden. Hij heeft zelf de hoop nog niet opgegeven en wil kijken of hij bijvoorbeeld via een crowfundingactie zijn Rondeelstal kan redden.
Verkopen aan Vencomatic, die het recht van eerste koop maar een bod ver onder de waarde heeft uitgebracht, zal er voor zorgen dat Derks met een grote schuld achter blijft. Voor een pluimveehouder die met moed en passie zijn nek heeft uitgestoken, zou dat een bedroevende slotsom zijn.