'Mogelijk lagere vleeskuikenprijzen door Chinese importban'
Dat zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat. China is een grote afnemer van Braziliaanse kip. Nu China net als Chili de grenzen sluit voor Braziliaans kippen- en rundvlees moeten de Brazilianen hun kip op andere markten afzetten. Dit geeft een prijsdrukkend effect van kip op wereldmarktniveau. Hier krijgen Nederlandse pluimveeslachterijen ook mee te maken omdat we een groot deel van onze kip produceren voor de wereldmarkt.
Nederland mag evenals andere landen in de Europese Unie geen kip naar China exporteren. De Europese Unie is al jaren met China in gesprek over de export van kip. Vorig jaar is Hogan hiervoor op zakenreis naar China gegaan. Maar vanwege allerlei procedures duurt het lang. Nu China de grenzen sluit voor Braziliaanse kip moet het kip uit andere landen importeren. Mogelijk kan dit de markttoegang tot China bespoedigen. Kip uit de Europese Unie staat namelijk bekend als een betrouwbaar kwaliteitsproduct.
Klein effect
21 vleesverwerkende bedrijven in Braziliworden verdacht van fraude. 4 hiervan hebben een EU herkenning en 2 daarvan - JBS en BRF exporteren ook werkelijk kippenvlees naar de EU.
De EU voerde vorig jaar zon 900.000 ton kip in waarvan ruim de helft, 500.000 ton afkomstig uit Braziliis. De twee betreffende locaties van JBS en BRF exporteren relatief gezien maar een klein deel van die 500.000 ton naar de EU. Het merendeel van die 500.000 ton wordt door andere vleesverwerkende bedrijven naar de EU geporteerd, zegt Oplaat.
Volgens de Nepluvi-voorzitter is het effect op de Europese vleeskuikenprijzen klein nu de twee locaties van JBS en BRF tijdelijk geen kip naar de EU mogen exporteren. Het gaat maar om een relatief klein aandeel.