'Leuke bijverdiensten met eigen kipconcept'
Christian (40) houdt samen met zijn broer Pieter (35), vader Gerard (65) en moeder Johanna (64) 100.000 scharrelvleeskuikens op drie locaties in het Limburgse Castenray en Koningslust. Familie Van Bommel houdt sinds september 2013 scharrelveeskuikens en fokte voor die tijd leghennen op.
In november 2015 startte de verkoop van eigen kip onder de eigen merknaam Omas Kip. Dit levert leuke bijverdiensten op en is daarnaast goede promotie voor onze sector, zegt de enthousiaste Christian van Bommel. Hij is gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Vleeskuikenmarkt op woensdagavond 29 maart 2017 in Meppel. Hij vertelt hier uitgebreid over de totstandkoming van het eigen kipconcept Omas Kip en de ervaringen met en de opbrengsten van een hun eigen kipconcept.
Beren op de weg
De pluimveehouder stond in augustus 2015 op de boerenmarkt in Castenray met kippenvlees van zijn slachterij. Hij vertelde bezoekers over zijn bedrijf en verkocht kip. Veel bezoekers dachten dat het vlees was van onze eigen scharrelvleeskuikens. Van Bommel kwam toen op het idee om zelf kip te verkopen en schreef hiervoor een plan. Zijn slachterij Plukon zag nogal wat beren op de weg, maar uiteindelijk zette hij het plan door.
In november 2015 lanceerde hij de website www.omas-kip.nl en startte de verkoop. Een paar advertenties in het lokale weekblad en een redactioneel artikel, leverden de eerste klanten op. Die klanten hadden het artikel gelezen en geloofden in ons verhaal en blijven ook terugkomen. In juni 2016 opende Van Bommel zijn eigen kipwinkeltje aan huis dat woensdag, vrijdag en zaterdag open is. We zitten aan de doorgaande weg van Horst naar Venray; daar komen dagelijks veel mensen langs. Inmiddels kopen ruim 50 klanten kip in zijn kipwinkeltje en het aantal klanten groeit nog steeds. Ook neemt een cateraar kip van hem af.
Te duur
Van Bommel sprak ook met cateraars, restaurants en slagers. Maar de meesten van hen vonden zijn scharrelkip te duur en blijven reguliere kip gebruiken. Een hele kip verkoop ik voor 6,31 euro per kilo. Ik ga deze niet goedkoper aanbieden omdat ik er anders niks aan verdien. Prijsbewuste consumenten moeten hun kip gewoon in de supermarkt kopen.
Van Bommel verwacht dat zijn huisverkoop verder kan groeien. Onze klanten vinden onze kip verser. Ook zijn er volgens hem steeds meer consumenten die het vertrouwen in supermarkten door alle vleesschandalen verloren zijn. Dat biedt kansen voor de huisverkoop van kip.
Ontwikkelingen vleeskuikenmarkt
De thema-avond Vleeskuikenmarkt begint om 19.00 uur met Kees van Oers van Plukon die ingaat op de marktontwikkelingen in de vleeskuikenhouderij.Vervolgens licht NVP-voorzitter Hennie de Haan namens LTO/NOP en de NVP hun gezamenlijke toekomstvisie voor de pluimveesector kort toe.Daarna is het tijd voor het verhaal van gastspreker Christian van Bommel.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de bezoekers met elkaar in gesprek onder leiding van de themapartners. Aanwezig zijn: Hubbard, Poultry Expertise Centre, LTO/NOP en NVP.
Avondprogramma:
18.45 - 19.00 uur: Inloop met koffie of thee
19.00 - 19.45 uur: Kees van Oers over de marktontwikkelingen in de vleeskuikenhouderij.
19.45 - 20.15 uur: NOP/NVP over toekomstvisie pluimveesector
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door scharrelvleeskuikenhouder Christian van Bommel over zijn eigen kipconcept
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen Vlees is aanstaande woensdagavond 29 maart bij Terra MBO, Werkhorst 56, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.